Bang in bad

'Mijn dochtertje gaat graag in bad. Het gaat allemaal heel goed, maar als ik haar haartjes afspoel, schreeuwt ze moord en brand. Het haar nat maken en wassen is geen probleem. Ik heb al vanalles geprobeerd, maar ze blijft steeds huilen. Hoe ga ik hier het beste mee om?'

 

​Angsten

Je dochtertje is vast en zeker niet de enige die huilt omdat ze bang is wanneer je haar haartjes afspoelt. Deze kinderangsten komen heel vaak voor bij kleuters. De ene kleuter heeft er misschien meer last van dan het andere, maar bang worden ze allemaal wel eens. De ene is bang van de stofzuiger, de andere van de mixer en jouw dochtertje in bad. Misschien voelt ze zich overspoeld door het water of heeft ze schrik met het water meegespoeld te worden. 

Kinderen proberen de wereld rondom hen te begrijpen en kunnen zichzelf heel erg bang maken met hun grenzeloze fantasie over hoe de dingen werken. Je kan hen vaak helpen door uit te leggen en te tonen hoe de dingen werken. Probeer het in eenvoudige woorden uit te leggen en in een ontspannen sfeer. 

Ik weet niet wat je al allemaal geprobeerd hebt, maar ik geef je graag ook een aantal concrete tips mee:

  • Omdat je schrijft dat het haar nat maken geen probleem is, vraag ik me ook af of het niets te maken kan hebben met de shampoo. Misschien prikt die in de ogen. Als je je dochtertje leert om haar kin omhoog te houden en een washandje voor haar ogen te houden, dan loopt er misschien minder shampoo in haar ogen.
  • Heb je al eens geprobeerd om samen met je dochtertje een pop in bad te zetten en haar haar samen af te spoelen?
  • Misschien helpt het als jullie samen eens in bad gaan en jij het eens bij jezelf doet.
  • Je kan haar ook een gevoel van controle geven als je haar zelf haar haartjes laat afspoelen.
  • Soms kan de straal van de sproeikop hard aankomen en kan het helpen om een washandje over de sproeikop te trekken.
  • Of in de plaats van de sproeier kan je eens een bekertje met water proberen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.