Bang voor dieren

'Mijn dochtertje van 3,5 jaar is bang van dieren. Een uitstapje naar de zoo vond ze absoluut niet leuk, en als een hond naar haar toe komt begint ze te huilen en kruipt ze dicht tegen mij aan. Zal deze angst vanzelf voorbij gaan? Of moet ik er iets aan doen?'

 

Fantasie en werkelijkheid

​Je dochtertje is op een leeftijd gekomen waar kinderangsten niet uitzonderlijk zijn. Kleuters kunnen nog moeilijk onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid, waardoor iets wat er vreemd uitziet, door hen in de ergste vorm geïnterpreteerd wordt. Ook objecten of figuren die voor volwassenen duidelijk "niet echt" zijn, kunnen voor hen wel als "echt" gezien worden. Jonge kinderen wenen niet zelden wanneer Sinterklaas voor het eerst in de kleuterklas op bezoek komt. 

Dieren kunnen dus voor een kleuter als zeer bedreigend overkomen: ze zien er vaak uit als een knuffel, maar dan ééntje die leeft en beweegt. Ze vinden dit vreemd, en interpreteren het soms als iets wat gevaarlijk is en hen kan pijn doen. Dit is een normale interpretatie voor deze leeftijd. Bovendien is deze denkwijze niet altijd zo onlogisch, want dieren zijn inderdaad vaak onvoorspelbaar. Je zou dus kunnen zeggen dat hun angst niet volledig ongegrond is.

De angst weglachen of als onzin bestempelen doe je beter niet. Je neemt hun angst best ernstig. "Ik begrijp dat je bang bent, want dat is wel een erg grote hond!". Probeer op deze manier een gesprek met je kleuter te voeren, over het dier en over de gevoelens van je kind. 

Het dier wegnemen hoeft niet. Zo bevestig je dat de angst gegrond was, waarmee ze niet zal overwaaien. "Zie je wel dat die hond gevaarlijk is, mama neemt me weg". 

Best is je kind te leren omgaan met dieren. Neem je dochtertje regelmatig mee naar een kinderboerderij. Laat haar eerst wennen aan de dieren die het minst angst uitlokken. Eens ze die goed gewoon is, kan je overschakelen op de vaak grotere dieren.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.