Bang in het donker

'Onze zoon is 4 jaar en is sinds enkele maanden bang in het donker. Hij wil onder andere niet meer in zijn kamer slapen. Zelfs niet als we een lampje aan laten of de deur open zetten. De enige oplossing is hem in ons bed in slaap laten vallen en hem in zijn eigen bed leggen als hij ingeslapen is. Niet alleen het slapen is een probleem, ook het binnengaan in om het even welke donkere ruimte. Hoe kunnen we hem verlossen van zijn angst voor het donker?'

 

​Neem de angst ernstig

Er bestaat geen wondermiddel om de angst van je kind weg te nemen. Wel is het erg belangrijk dat je zijn angst ernstig neemt. Laat hem voelen dat hij bang mag zijn, lach de angst niet weg of zeg hem niet dat hij zich aanstelt. Vertel hem dat iedereen wel eens bang is. Je zoon heeft het ook nodig om getroost te worden. 

De angst verwoorden

Een eerste stap is praten met je zoon over de angst. Help hem de angst te verwoorden. Wat denkt hij dat er gaat gebeuren in een donkere kamer? Probeer hem precies te laten verwoorden wat die angst veroorzaakt, zonder de angst aan te dikken. Plan dit gesprek ook overdag, niet ’s avonds of ’s nachts want dan wordt het misschien erger. 

Creatieve oplossingen

Je kan ook samen met je zoon boekjes lezen over bang zijn in het donker. Vaak wordt daar een leuke oplossing geboden voor het bang zijn. Je kan er zelf ook een bedenken, zoals “monsterspray” spuiten (een spuitbus met lavendelgeur), of een dromenvanger ophangen.

Misschien een nieuwe grote knuffel mee in bed nemen? Bekijk zijn kamer eens in het donker. Er zijn toch geen gordijnen, doeken, dozen of balken die een rare vorm aannemen in het donker? Je kan je kind de creaturen waar het bang voor is, laten tekenen. Daarna verfrommel of verbrand je samen de tekening. 

Betrek je kind bij deze zoektocht naar oplossingen. Het is belangrijk dat hij mee de oplossing bedenkt, zodat hij voelt dat hij het in de hand heeft. 

Stap voor stap

Het is niet de bedoeling dat je zoon vanaf nu alle donkere ruimtes vermijdt. Integendeel, het is beter hem geleidelijk aan te laten wennen aan alleen zijn in het donker. Je zou het volgende kunnen proberen om hem aan het donker te laten wennen.

Ga met hem in een donkere kamer. Dan verlaat jij de kamer. Hij blijft alleen achter. Nodig hem uit te tellen hoe lang hij het er alleen volhoudt. Hij telt tot hij te bang is en buiten stapt of het licht aandoet. Moedig hem aan. “Flink hoor, jij durft drie tellen bang te zijn!” Volgende keer lukt het misschien vier of vijf tellen. Zo kan hij zijn angst voor het donker stapsgewijs overwinnen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen? Hier vind je een aantal boeken over angst bij kinderen.

  • Mijn kind is bang (en ik ook). Opvoeden tot weerbaarheid. Adriaenssens, P. (1997). Tielt: Lannoo.
  • Kinderen en angst: tips voor opvoeders en kinderen.Visch, C. (2004). Utrecht: Kosmos-Z&K.
  • Als kinderen bang zijn: een hulpboek voor ouders. Preuschoff, G. (1996).  Boom.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.