Bedplassen

'Mijn zoontje is 5 jaar en plast ’s nachts nog vaak in bed. Nochtans is hij al een hele tijd droog overdag. Is dit normaal? Kunnen we iets doen?'

 

Enkele maanden nadat kindjes overdag zindelijk zijn, kunnen ze ’s nachts ook hun plas ophouden. De meeste kinderen zijn zindelijk tussen 2 en 5 jaar. Maar bedplassen is niet abnormaal tot de leeftijd van 7 jaar. 15 % van de kindjes tussen 5 en 7 jaar plassen nog in hun bed. 

Waarom plast mijn kind nog in bed?

  • Sommige kinderen zijn nu eenmaal sneller dan anderen. De blaas van je zoontje moet groot genoeg zijn om de urine van ’s nachts te kunnen bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat bedplassers ’s nachts meer urine produceren dan leeftijdgenootjes.
  • Bovendien is het veel makkelijker om overdag zijn blaas te controleren dan ’s nachts wanneer hij slaapt.
  • Spanning kan er ook voor zorgen dat je kind vaker 's nachts nat is (bv. de geboorte van een broertje of zusje, spanning op school of thuis, een speciale gebeurtenis,…). 

Kan ik mijn kind ’s nachts wekken?

Neen, dit doe je best niet. Zindelijk worden, zowel overdag als ’s nachts, is een lichamelijk proces dat je niet kan beïnvloeden. Je kan je kind niet dwingen om ’s nachts ook zindelijk te worden. Dit heeft een omgekeerd effect en hierdoor zal je zoontje zeker nog in bed plassen. Je wacht best af tot het moment waarop zijn lichaam aangeeft dat het er klaar voor is. 

Hoe merk ik als mijn kind klaar is om zindelijk te zijn?

Als zijn luier de helft van de nachten droog is, kan je zijn luier ’s nachts uitlaten. Weet wel dat zijn bedje nog nat zal worden. Je kan best een matrasbeschermer en eventueel een sponsen handdoek voorzien. Pas als zijn luier gedurende enkele maanden elke nacht droog is, kan je er vanuit gaan dat hij spontaan zal opstaan als hij moet plassen. 

Waar moet ik op letten als mijn kind zonder luier slaapt?

  • Je kind ’s avonds niet meer laten drinken, zal geen invloed op het vlotter droog worden. Voldoende drinken is heel belangrijk voor een kind!
  • Je kan je kind goed laten plassen voor het slapen gaan.
  • Je kan een potje naast zijn bed zetten. Zo hoeft hij ’s nachts niet ver te lopen om te plassen.
  • Je maakt hem best niet wakker om te plassen. Want als je hem niet helemaal hebt gewekt, kan hij terug indommelen. Zo zal je ongewild het ‘slapend plassen’ stimuleren. Bovendien verstoor je hiermee zijn nachtritme, wat ook gevolgen kan hebben.
  • Als je kind een nachtje droog is gebleven, kan je hem belonen door een lieve opmerking of een stickertje te plakken. Het zal hem zeker stimuleren!
  • Hou er rekening mee dat hij nog niet elke nacht droog zal zijn. Je neemt best je voorzorgen bv. een matrasbeschermer.
  • Je maakt je best ook niet boos bij een ongelukje. Hij zal zelf al ontgoocheld zijn. Een opmerking door jou zou het erger kunnen maken. Je kan hem zeggen dat hij niet gefaald heeft en hem uitleggen dat zijn blaas nog moet groeien.

Kan ik ook naar mijn huisdokter stappen?

Op dit moment lijkt het nog niet nodig om naar je arts te gaan. Als Ruben op zijn 6 à 7 jaar nog steeds in zijn bed plast, is het wel raadzaam om je dokter te raadplegen. Hij zal je eventueel aanraden om een plaswekker te gebruiken, een drank -en plasschema op te stellen, enzovoort.
 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00