De eerste kleuterklas

'Mijn zoontje is net 2,5 geworden. Na de vakantie zou ik hem naar de kleuterschool willen brengen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dat vlotjes verloopt?'

 

​De grote stap

Het is inderdaad belangrijk dat je je kind een beetje voorbereidt op die grote stap. Kinderen die al naar de crèche gingen, zullen misschien minder moeten aanpassen dan kinderen die altijd bij hun mama of oma gebleven zijn. Maar in elk geval wordt het wennen aan een nieuwe omgeving, andere mensen, een ander ritme.

De belangrijkste voorbereiding is vertellen over de school. Vertel dat je zoontje nieuwe vriendjes zal maken, met nieuw speelgoed zal kunnen spelen, op de grote speelplaats zal spelen. De juf vertelt verhaaltjes, zingt, je mag met haar tekenen en schilderen. Belangrijk is dat mama en papa niet op school blijven, maar hem wel weer komen afhalen. Ook broer of zus zijn er niet bij, alleen misschien op de speelplaats.

Ga als het mogelijk is op voorhand kennismaken met de juf, de klas, de school. Neem je kind mee naar de inschrijving. Ga naar de opendeurdag of het schoolfeest van de school. Zo weet je kind waarover je praat als je over school praat. Sommige scholen laten toe dat je je kind een half dagje of een uurtje laat proberen in de klas. 

In de week net voor je kind op school start, kan je samen het eerste boekentasje gaan kopen. Zo is dat al een vertrouwd voorwerp. Oefen eventueel met je kind om zijn jas aan te doen, zijn boekentas open en dicht te doen.

Om hem te laten wennen aan de andere dagindeling kan je hem eventueel al wat vroeger wekken, zodat dat geen verrassing wordt. 

Doet je kind nog middagdutjes, dan is het aan te raden hem slechts halve dagen naar school te sturen in het begin. Hiervoor moet je wel een regeling treffen met de oma, onthaalmoeder of crèche natuurlijk. Zoniet lukt het ook wel om je kind hele dagen naar school te laten gaan. Stel het starten op school uit als jullie thuis niet helemaal in een stabiele fase zitten: een verhuis, een baby op komst, kind net ziek geweest, enzovoort. Best laat je je kind starten op school als het kan vertrekken vanuit een rustige thuisomgeving.

Wees erop voorbereid dat de meeste kinderen de eerste dag(en) huilen.

 

Lees meer over:

  • Het eerste afscheid aan de schoolpoort.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.