Kinderverhalen

'Vanaf wanneer kunnen kinderen een verhaal vertellen?'

 

Vertelvaardigheid

​Taalontwikkeling start op babyleeftijd, maar verhalen vertellen betekent meer dan gevoelig zijn voor intonatie en een aantal woordjes begrijpen. Om een verhaal te vertellen heeft een kind bepaalde vaardigheden nodig. Een basiswoordenschat is een absolute voorwaarde om dingen te kunnen verwoorden. Om een verhaal te kunnen vertellen moet een kind bovendien in staat zijn om verbanden te leggen, zinnen te formuleren en een logische volgorde aan te brengen in een verhaal. 

De meeste peuters van 2 jaar kennen toch al wat woordjes. Van echte verhalen kan je echter nog niet spreken. Gesprekjes zijn vaak monologen, bestaande uit een reeks twee woordzinnen (vb. “Daar kip”) die niet altijd logisch op elkaar volgen. Kenmerkend voor deze peutermonologen is het egocentrische karakter ervan. Een peuter praat vaak tegen zichzelf terwijl hij aan het spelen is. Soms zal je inbreng als ouder dan ook genegeerd worden. Lees hier meer over hoe je met eenvoudige woordspelletjes de taalontwikkeling van je peuter kan stimuleren. 

Een kleuter van 4 jaar heeft een uitgebreidere woordenschat en kan vaak langere  zinnen maken. Toch worden er regelmatig fouten gemaakt. Voorbeeld:

“Ik is 3 jaar. Nu jaart ik hé. Nu heef ik een typmasjien. Allemaal brieven voor mij. Ikke houd mijn lepel goe vast hoor. Ik heef een kroon gekregen. Die jonge heeft mijne lekstok stuk gedaan. ‘k Heb pakjes kregen voo mijn verjaardag. Ik is jarig, plezant hé!”

Een kleuter richt zijn betoog nu ook naar anderen in zijn omgeving. Het egocentrische karakter blijft bestaan: een kleuter heeft de ‘ik’ vorm ontdekt en gebruikt nu regelmatig zelfbeschrijvingen. ‘Ik heb sproeten’, ‘ik heb een schommel’, ‘ik hou van pannenkoeken’. 

De leukste kinderverhalen

Het mooiste kinderboek

Stichting Lezen stelde voor de verkiezing van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden een lijst op van 99 mooie kinderboeken. Stuk voor stuk prachtige titels van vroeger en van nu, van hier en van elders. Aan jou om ze opnieuw te ontdekken en te koesteren.

Boekenzoeker

Zoek een leuk kinderboek volgens leeftijd (0 tot 18 jaar), onderwerp (fantasie, griezel, vriendschap, …) of gevoel (triest, vrolijk, bang, …). 

Jip en Janneke

De verhaaltjes van Jip en Janneke zijn nog steeds erg populair bij kleuters. Buurtkinderen Jip en Janneke beleven samen allerlei leuke avonturen!  Ze stampen in de regenplassen, gaan op bezoek bij oma, maken een legpuzzel en doen de poppenwas. Hond Takkie en poes Siepie zijn ook vaak van de partij! 

Geronimo Stilton

Volg de belevenissen van Geronimo Stilton, uitgever van De Wakkere Muis, de meest verkochte krant van Muizeneiland. Hou in de gaten wanneer nieuwe boeken en stripverhalen verschijnen, lees het laatste nieuws op Muizeneiland en ontmoet de familie van Geronimo Stilton!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.