Waarom-vragen

'Mijn dochter van 3,5 is een echte vraagstaart. Zij stelt me de hele dag door vragen, van “Waarom eerst dit en niet dat, mama?” tot “Hoe komt het dat de zon ’s nachts weg is?”. Soms vraag ik me af of ik op alle vragen moet blijven antwoorden…'

 

Nieuwsgierigheid

​Kleuters stellen zich vragen over alles wat ze zien en beleven. Dit is een teken dat ze zich goed ontwikkelen. Die nieuwsgierigheid is zeker niet ongezond. Creatieve kinderen gaan nog verder. Zij ontwikkelen vaak een grote fantasie. Uit die fantasie volgen vragen die je als ouder misschien helemaal niet kan beantwoorden. Het is erg vermoeiend altijd vragen te moeten beantwoorden. Misschien geef je ook niet graag toe dat je niet overal een antwoord op hebt. 

Het is zeker belangrijk dat je de vragen niet negeert. Probeer erop in te gaan en een antwoord te geven, zodat je dochters nieuwsgierigheid gestimuleerd blijft. Zit er niet mee in om toe te geven dat je niet alles weet. Ga in op de vraag, maar zeg dat je het antwoord niet kent. Daarmee maak je duidelijk aan je kind dat ook volwassenen niet alles weten. Zo raakt je kind ook niet in de war als men haar een vraag stelt die ze niet kan beantwoorden. Ook mama en papa weten immers niet alles. 

Je kan je kind ook voorstellen om de vraag te stellen aan iemand die het antwoord misschien wel kent. Zo leert het dat je ook anderen om raad kan vragen. Het kan ook zeer verrijkend zijn met je kind samen op zoek te gaan naar het antwoord. Ga met haar naar de bibliotheek of zoek het samen op het internet. Je kan ook samen redeneren tot je een bevredigend antwoord vindt. Hiermee leert je kind discussiëren en redeneren. Door het samen met jou op te lossen wint je kind ook aan zelfvertrouwen. En meteen zijn jullie ook weer een tijdje samen bezig.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.