Kan verandering of stress leiden tot slaapproblemen bij mijn kind?

'Mijn dochtertje slaapt erg slecht de laatste tijd. Kan dit te maken hebben met recente veranderingen, zoals een scheiding en de eerste kleuterklas?'

 

Slaapproblemen

​Dit kan zeker. Jonge kinderen hebben nood aan voorspelbaarheid en structuur. Een grote verandering, zoals het uit elkaar gaan van mama en papa, of de eerste keer naar school, kan de wereld van je kleuter even door elkaar halen. Een scheiding bijvoorbeeld, betekent vaak het veranderen van gewoontes (vb: papa en mama lezen niet meer dagelijks samen het voor-het-slapen-gaan verhaaltje).

De meeste slaapproblemen door angst en stress zijn echter van voorbijgaande aard. Je zou niet meer aandacht mogen besteden aan je kind in deze moeilijkere periode, omdat je op die manier slechte gewoonten creëert. Vaak verdwijnen de slaapproblemen vanzelf als de stresssituatie achter de rug is. Als je als ouder je kind teveel aandacht geeft tijdens de stressvolle periode, zullen de slaapproblemen langer aanslepen.

Probeer wel een voorspelbare omgeving te creëren. Voorspelbaarheid doet vaak angst en verwarring afnemen. Zorg ervoor dat het duidelijk is voor je kindje hoe de dag eruit ziet: opstaan, tanden poetsen, kleertjes aan, ontbijten, naar school, terug thuis: spelen, eten, nog een kort spelletje en klaar maken om te gaan slapen. Maak van het slapen gaan een ritueel, waarbij je ook ruimte maakt om te praten met je kind. Zeker in een moeilijke periode, is het belangrijk dat je voldoende toont aan je kind dat je er bent. Jij bent degene die er altijd is, de constante factor in een omgeving die verandert.

Als de angst te maken heeft met de omgeving, je kleuter is bijvoorbeeld bang in het donker, dan helpt het soms om een nachtlampje te zetten. Is je kind bang om alleen te zijn, laat de deur dan op een kier. Om die reden is het ook af te raden een kind overdag als straf naar zijn kamer te sturen. Het kind kan dan zijn slaapkamer associëren met “stout zijn”, wat niet bevorderlijk is voor een rustige slaap.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.