Mijn kind wil niet naar bed

Slaapproblemen bij kinderen zijn zeker niet ongewoon. Zowel baby’s, peuters, kleuters als basisschoolkinderen slapen soms moeilijk. Vaak zien we dat dit weegt op ouders: slaaptekort, spanningen, hulpeloosheid. Wat doe je als je kleuter maar niet wil slapen? 

 

 

Kleuters slapen kinderen gemiddeld 11-13 uur per nacht. De meeste kinderen slapen dan al door, maar dat betekent niet dat alle kinderen even gemakkelijk slapen. Sommige kinderen slapen moeilijk in, anderen worden meermaals wakker in het midden van de nacht.  

Een rustig slaappatroon

In eerste instantie is het belangrijk een avondritueel te hebben. Een vaste routine die jullie elke avond voor het slapengaan herhalen. Vb. in bad, verhaaltje voorlezen, knuffel, in bed leggen. Die structuur zorgt voor voorspelbaarheid en een veilig gevoel. Eens je kind in bed ligt, hou je het kort. Wens je kind een goede nachtrust, geef een kus, dek je kind toe en verlaat de kamer.  

Wanneer je kind ’s nachts begint te huilen of te roepen, geef je daar de eerste minuten geen aandacht aan. Na enkele minuten ga je naar even binnen en zeg je dat het tijd is om te slapen. Doe dit kort, consequent en zo neutraal mogelijk. Troost je kind en laat zien dat je er bent, zeg dat je kind flink is maar dat het verder moet slapen, maar ga er niet bij liggen en neem je kind zeker niet uit bed! Ga dan naar buiten.  

Waarschijnlijk zal je kindje hierop reageren door opnieuw en harder je aandacht te trekken (wenen, roepen,…). Wacht zeker 2 minuten en ga dan weer naar binnen om op dezelfde manier gerust te stellen. Hou dit patroon van binnengaan, troosten en weer weggaan aan tot je kindje in slaap valt. Probeer ook om steeds een beetje langer te wachten met terug naar binnengaan (bijvoorbeeld de eerste keer 2 minuten, dan 3 minuten, dan 4 minuten, …). Het kan handig zijn hiervoor een uurwerk te gebruiken want als je als mama of papa staat te luisteren op het gehuil van je kind lijkt elke seconde een eeuwigheid.  

Wees consequent 

Dit is geen makkelijke opdracht maar weet dat je consequent gedrag zal beloond worden met een betere nachtrust. Je kind zal leren dat hij ook op zichzelf in slaap kan vallen en dat mama of papa in geval van nood niet ver uit de buurt zijn. Het beste resultaat zal je bereiken wanneer je dit een tweetal weken kan volhouden. Spreek hiervoor af met je partner om afwisselend een nacht op te staan, zo zorg je voor jezelf voor voldoende rust. Deze aanpak werkt alleen als je hem consequent toepast! 

Goed gedrag belonen 

Je kan ook werken met een beloningssysteem. Slaagt je kind erin in het eigen bed te blijven en alleen in te slapen, dan verdient je kind ’s morgens een beloning! Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Je kan per week een blad ophangen. Elke ochtend kan er een sticker verdiend worden. Zijn er op het einde van de week bijvoorbeeld 5 stickers (dus maar 2 nachten opgestaan), dan kunnen jullie je kind belonen door bijvoorbeeld op zondag samen iets leuk te doen. Straffen, dreigen of kwaad worden gaat in dit geval niet motiverend werken. Een beloningssysteem is efficiënt als het correct en voor een korte tijd gebruikt wordt.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.