Een goede eter belonen

'Mijn kleuter doet het ondertussen wat beter aan tafel. Hoe kan ik mijn kind belonen als hij flink is en goed heeft gegeten? Nu geven we hem na elke vlotte maaltijd zijn lievelingssnoepje.'

 

Hoe belonen?

​Belonen doe je best niet met voeding. Je kleuter belonen voor een leeg bord maakt van eten snel een machtstrijd. Beloon liever met een complimentje, of stel een leuke activiteit samen in het vooruitzicht. 

Wat vindt je kind leuk? 

Stel samen met je kind een beloningslijst op. Denk na over wat je kind leuk vindt, en som prettige activiteiten op. Kies bij voorkeur activiteiten die jullie samen kunnen doen.

Voorbeeld van een beloningslijst:

  • Gaan zwemmen in een zwembad met glijbanen en een hoge springplank .
  • Op vrijdagavond een uurtje langer opblijven.
  • Een gezelschapsspel spelen.
  • Samen een pizza maken.
  • Een chocoladetaart bakken.

Daarnaast hebben kinderen ook nood aan positieve bevestiging. Geef je kind regelmatig een schouderklopje. Een complimentje na een vlotte maaltijd is een must! Voorbeeld: “Goed gedaan! Je koos kippenwit in plaats van salami”. Of “Ik ben fier op je dat je je snoep gedeeld hebt met je broer”.  

Wanneer je een goede eter beloont, is de kans groot dat je kind dit positieve gedrag zal verder zetten. Bovendien bevorderen de complimentjes het zelfvertrouwen van je kind, ook dat is belangrijk.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.