Margarine of minarine voor kinderen

'Wij gebruiken thuis altijd minarine in plaats van gewone boter of margarine. Kan ik die ook zonder probleem aan mijn kind geven?'

 

​Soorten vetstoffen

Er zijn verschillende soorten vetstoffen op de markt, elk met hun eigen kenmerken. De meest gangbare, en ook meest gebruikte, zijn de boters en margarines. Zij bestaan voor ongeveer 80 % uit vet. Daarnaast zijn er verschillende soorten minarines, die gemiddeld 50 % minder vet bevatten. Dit betekent een vetgehalte van 40 %. Het kan zelfs nog lager: in bepaalde minarines daalt het vetgehalte tot 20 %.

Is dit dan schadelijk voor mijn kind?

Vele volwassenen gebruiken deze vetstoffen met verlaagd vetgehalte ter preventie van hart- en vaataandoeningen of om overtollige kilo’s kwijt te geraken. Voor kinderen zijn deze stoffen niet echt schadelijk, maar ze zijn ook niet meteen aan te raden. Kinderen (vooral de jongere) hebben immers meer dan volwassenen behoefte aan vetten. Hun energieverbruik is een stuk hoger en daarvoor hebben ze voldoende vetten nodig. Ook  bevatten minarines algemeen genomen minder vitamine A en D, vitamines die erg belangrijk zijn in de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

Geldt dit voor alle soorten vetten? 

Bij de voeding van jonge kinderen is het aan te raden eerder margarine i.p.v. minarine te gebruiken. Natuurlijk geldt ook hier dat overdaad schaadt. Vetstoffen dienen altijd met mate te worden gebruikt en het is best voorkeur te geven aan vetstoffen die rijk zijn aan zgn. poly-onverzadigde vetzuren en aan linolzuur, een onontbeerlijke bouwstof voor de menselijke hersenen.
 
De beperking van vetten geldt bij kinderen niet zozeer voor de zichtbare vetten (bereidingsvet en smeervet), die een aantal essentiële voedingsstoffen bevatten, dan wel voor de onzichtbare vetstoffen (in kaas, charcuterie, chocolade, koekjes). Deze bevatten meestal “slechte” vetten die geen essentiële voedingsstoffen bevatten zoals linolzuur of vetoplosbare vitaminen.
 
Indien je toch minarine moet gebruiken (bijvoorbeeld bij kinderen met ernstig overgewicht), dan moet worden opgemerkt dat deze vetstof enkel geschikt is om te smeren of om in bepaalde bereidingen te laten smelten, maar zeker niet om te bakken of braden.
 
 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.