Tussendoortje

'Hoeveel tussendoortjes mag een kleuter krijgen per dag? Wat zijn gezonde tussendoortjes?'

 

Een tussendoortje?

Kleuters zijn heel actief: ze rennen, klauteren, spelen buiten. Hoewel kleuters een kleinere maag hebben in vergelijking met volwassenen, verbruiken ze meer energie. Daarom is het belangrijk om naast de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) ook 2 tot 3 tussendoortjes in te schakelen. Leer deze tussendoortjes zien als kleine, maar volwaardige tussenmaaltijden. Zorg er dus voor dat deze tussenmaaltijden gezond en evenwichtig zijn. Het snoepje of koekje moet dus eerder uitzondering dan regel zijn. 

Als ouder beslis je wanneer de tussendoortjes worden aangeboden. Vraagt je kind heel veel naar tussendoortjes? Misschien eet je kind om verveling tegen te gaan. Zoek in het laatste geval naar oplossingen om de verveling te bannen. Speel samen een spel, ga wandelen, …

Ook al bied je gezonde tussendoortjes aan, dan nog is het belangrijk om je te houden aan een maximum van 3 per dag. 

Onthou ook deze gouden regel: nooit (zoete) tussendoortjes als beloning voor flink gedrag aan tafel. Vermijd ook tussendoortjes vlak voor de maaltijd. 

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes 

  • rauwe groenten zoals wortel- of selderstokjes, kleine tomaatjes, bloemkoolroosje, radijsjes, …
  • vers fruit (variëren)
  • rijstwafels  
  • soep
  • boterham met confituur
  • melk(producten) zoals melk, chocolademelk (af en toe), yoghurt, pudding, …

Receptje zelfgemaakt melkdessert

Ingrediënten (4 personen): 20 gram vanillepuddingpoeder, 300 ml melk, 4 eetlepels suiker, 300 gram platte kaas, 1 sinaasappel

Bereiding: Los het vanillepuddingpoeder op in 50 ml melk. Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook. Voeg het opgeloste poeder al roerend toe aan de kokende melk. Breng opnieuw aan de kook en laat nog eventjes doorkoken. Laat de pudding afkoelen en vermeng daarna met de plattekaas. Snij de sinaasappel in schijfjes. Schenk de vla in 4 schaaltjes en garneer met de sinaasappel. Laat opstijven in de koelkast.

 

Bron:

Een goed gewicht voor je kind: adviezen en lekkere recepten. Lien Joossens & Lies Elslander)

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.