Voedselallergie

'Lotte krijgt kort na het eten van perzik, nectarine, kersen, appels en peren gezwollen lippen. Wat is er aan de hand?'

 

Overgevoeligheid

​Wanneer je kind ongewone reacties vertoont bij het eten van doordeweekse ingrediënten, zoals fruit of groenten is er wellicht sprake van ‘overgevoeligheid’. Ongewone reacties zijn jeuk, roodheid, hevige diarree en astma-aanvallen. 

Verschillende mechanismen kunnen aan de basis liggen van deze overgevoeligheid. De oorzaak achterhalen in echter niet altijd eenvoudig! Deze mechanismen kunnen allergisch van aard zijn, maar vaak gaat het over een niet-allergische reactie, zoals lactose-intolerantie. Er kan ook sprake zijn van een combinatie van verschillende mechanismen.

Lotte reageert op producten van de appelfamilie (appel, peer, cider, kweepeer en alle producten waarin deze verwerkt zijn) en pruimfamilie (amandel, abrikoos, kers, perzik, nectarine en pruim). Welk mechanisme aan de basis ligt is moeilijk te zeggen. Wel is het duidelijk dat er een verband is tussen de voedselinname en de gezwollen lippen.  

Het schrappen van deze voedingsmiddelen uit het voedingspatroon is hier de beste oplossing. 

Wist je dat...

  • Overgevoelig zijn voor 1 voedingsmiddel zelden voorkomt? Vaak reageer je allergisch op meerdere voedingsmiddelen.
  • Als je overgevoelig reageert op 1 voedingsmiddel na inname, je vaak ook reageert op stoffen die via je longen binnenkomen, zoals graspollen?
  • De seizoenen een rol spelen in allergie? Zo kan je perfect een appel eten in de winter zonder overgevoelig te reageren, en toch een reactie vertonen als je hetzelfde stuk fruit in de zomer eet. Stoffen die in de lucht hangen kunnen via de longen ons lichaam binnenkomen, en zo de symptomen van bestaande reacties versterken of verlichten.
  • Zuigelingen en jonge kinderen gemakkelijker een allergie ontwikkelen dan volwassenen? Soms verdwijnen deze allergieën bij het ouder worden.
  • Koemelkallergie de meest voorkomende allergie is bij jonge kinderen? Signalen die op koemelkallergie wijzen zijn diarree en ademhalingsmoeilijkheden na het eten. Kies in het geval van koemelkallergie voor lekkere en gezonde alternatieven, zoals sojamelk of geitenmelk. Informeer voor de verschillende mogelijkheden bij een arts of diëtist.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.