Buiten spelen: de tofste spelletjes

​Tijdens een zonnige zomer kunnen jonge kids zich helemaal uitleven buiten. Wij somden alvast de tofste buitenspelletjes op!

 

​Allemaal beestjes

Trek met je kind de natuur in en ga op zoek naar kriebelbeestjes. Kinderen vinden het bestuderen van de kleine diertjes doorgaans heel fijn en zijn gefascineerd door het leven in de natuur.
Je kan als volgt te werk gaan:
 
  • Ga eerst zelf op zoek naar insecten in je tuin.
  • Insectenplekjes kan je ook creëren. Leg een stuk vochtig hout of een omgekeerde bloempot in een hoekje om pissebedden en duizendpoten te lokken.
  • Om bijen te lokken kan je volgend tructje toepassen. Plaats een plastic fles in de tuin. Snij de hals af en plaats ze omgekeerd in het onderste deel van de fles. Vul de fles ten slotte met frisdrank. De bijen zullen via de hals in de fles terecht komen.
  • Inspecteer ook bladeren van bomen. Daar houden zich vaak lieveheersbeestjes schuil.

Zo, jullie zijn klaar voor observatie! Jonge kinderen vinden het fantastisch als hun ouder enthousiast en geboeid naar de krioelende beestjes kijkt. Je hebt wellicht wel al vaker een lieveheersbeestje over een blad zien kruipen, maar laat dat je verwondering niet temperen! 

Moedig de nieuwsgierigheid van je peuter aan door over de verschillende diertjes te vertellen. Neem er eventueel een boekje bij. Laat er eentje over je hand kruipen of observeer ze in een potje. Vraag aan je peuter om ze daarna terug vrij te laten!

Wie krijgt de knikker erin?

Elke speler krijgt 4 knikkers. Maak in een zachte ondergrond (vb. zand) een rij met 4 kuiltjes, of plaats 4 kopjes op een rij. Trek een lijn op 3 meter van het eerste kuiltje. Beide spelers gaan achter de lijn staan. Achtereenvolgens doen ze elk om beurt een poging om de knikkers in de kuiltjes/kopjes te gooien. Wie is als eerste zijn 4 knikkers kwijt? 

Hangzak

Plaats een 5-tal kegels onder een boom. Je kan ook plastic flessen gebruiken (tip: vul ze een kwart met water). Knoop een touw stevig aan een tak van de boom. Hang aan het uiteinde van het touw een zakje gevuld met zand. Om de beurt probeert elke speler zoveel mogelijk kegels om te gooien door de hangzak een flinke zwaai te geven. Elke omgevallen kegel is een punt. 

Waterspelletjes

Waterschieten

Elke speler krijgt een waterpistool en een emmer water. Voor elke speler, op een meter of 3, staan 5 lege flessen met op elke flessenhals een pingpongballetje. Na het startsein vullen de spelers zo snel mogelijk hun waterpistool en mikken ze op de pingpongballetjes. De speler die als eerste alle balletjes van zijn flessen heeft geschoten wint. 

Wie valt in het plonsbad?

Plaats een plonsbadje op het gras. De deelnemers gaan rond het plonsbadje staan en geven elkaar een hand. Na het startsein proberen de deelnemers door trekken en duwen elkaar in het water te krijgen. Wie een natte voet haalt moet de kring verlaten. Wie er helemaal in valt moet ook de volgende ronde aan de kant blijven. Wie het langst op het droge kan blijven, wint!
 
Meer buitenspelletjes vind je in "100 spelletjes voor buiten", F. Tyberghein, Deltas

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.