Hoe kan ik mijn kind leren omgaan met een huisdier

'Mijn kleuter van 4 is gek van dieren. Ik ben zelf nogal bang van dieren. Ik weet niet goed hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn zoon goed leert omgaan met dieren. Hebben jullie raad?'

 

​Tips: hoe leren omgaan met dieren

Als je zelf bang bent van dieren, kan je zoon dat wat aanvoelen. Hij zal reacties imiteren. Het feit dat je je hier zelf bewust van bent, is een stap in de goede richting. Een aantal eenvoudige tips kunnen ervoor zorgen dat een huisdier een plezier in huis wordt! 

Algemeen is het erg belangrijk dat kinderen goed leren omgaan met dieren. Dieren en kinderen kunnen beide immers onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dat kan al eens slecht aflopen. In zekere zin is je angst dus wel gegrond. Maar mensen hebben altijd tussen en met dieren geleefd, dus het is zeker niet onmogelijk je kinderen goed te leren omgaan met dieren. Voorzichtigheid en toezicht blijven uiteraard steeds belangrijk. 

In principe kunnen kinderen vanaf de peuterleeftijd leren omgaan met dieren. Er zijn dierentuinen en kinderboerderijen, maar ook huisdieren zijn zeker aan te raden. 

Kinderen behandelen dieren als leeftijdsgenoten. Ze zien een dier ook als speelgoed of knuffeldier. Dat is verkeerd. Leer je kind respect te hebben voor een dier als levend wezen. Laat het niet trekken aan de kattenstaart, gooien met het konijn of de cavia plat knuffelen. Een kind dat een dier beschouwt als leeftijdsgenoot wil er spelletjes mee spelen (bot afpakken, trekken aan een touw). Leer dat een dier nooit te vertrouwen is. Het kan altijd plots als schrikreactie bijten of krabben.

Graaiende handjes, onverwachte bewegingen en geschreeuw kunnen bij dieren ook onverwachte reacties uitlokken. Hoe leuk je kind een dier ook vindt, leer het zacht en rustig om te gaan met een dier.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.