Kan ik mijn kind speelgoedwapens verbieden?

​'Luis (3 jaar) speelt graag met speelgoedwapens, samen met zijn vriendjes. Nu vraagt hij zelf ook een geweer, maar ik weet niet wat gedaan. Ik vind het idee dat Luis soldaatje speelt beangstigend, maar kan ik hem verbieden mee te spelen met zijn vriendjes?'

 

Als ik vandaag door de winkelrekken loop, vind ik enkel gevaarlijk oorlogstuig dat tot in de puntjes is nagebootst. Is dit ‘speelgoed’ eigenlijk wel geschikt voor een kind? 

De aard van het speelgoed speelt eigenlijk niet zo’n grote rol. Kinderen die dergelijk speelgoed niet in hun bezit hebben, zullen snel gaan improviseren met bezemstelen of haarborstels. Het belangrijkste is echter dat het kind zijn spel kan 'kaderen'. Leer hem bijvoorbeeld dat oorlog bestaat en voor iedereen die erin betrokken raakt, veel ellende betekent. Zo zal het kind ook gaan inzien dat oorlog vaak niet met heldhaftigheid gepaard gaat, en nooit de voorrang mag krijgen op een gesprek. Let echter wel op dat je het kind niet helemaal afschrikt. Gruwelijke plaatjes tonen heeft geen zin, een babbeltje over de Tweede Wereldoorlog, al dan niet met opa, wel.

Toch wil ik die dingen niet in huis.

Als je absoluut geen wapens in huis wil hebben, moet je ze beslist verbieden. Als je kind echter oorlogsspelletjes speelt met geïmproviseerde wapens -of met speelgoedwapens bij vriendjes- maak daar dan geen punt van. Door de wapens niet te kopen en het kind bewust te maken hoe je over de zaak denkt, ben je al duidelijk genoeg. 

Bestaan er eigenlijk alternatieven?

Je kan steeds een compromis overwegen. Een onschuldig klassiek waterpistool bestaat reeds jaren en wordt steeds minder gelinkt aan oorlogsgeweld. In ieder geval veel minder dan de omgeving van ruzie en onenigheid waarin sommige kinderen worden opgevoed. Thuis zorgen voor een rustige en vredelievende sfeer waarin het kind genoeg liefde krijgt, heeft doorgaans meer invloed dan het verbieden van een spel of het uitschakelen van de televisie bij gewelddadige (teken)films. Het kind zal deze waarden dan ook in zich opnemen en later zelf gaan creëren. Want vergeet echter nooit: ooit beslist je kind misschien wel over oorlog of vrede in deze wereld.

Ten slotte

Ouders hebben ook hier een voorbeeldfunctie: een positieve houding is te verkiezen boven een negatieve. Moedig “goed gedrag” aan en stimuleer je kind, eerder dan “negatief gedrag” (zoals agressie of geweld) te straffen. Lees meer over straffen en belonen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.