Met je kleuter op autovakantie

'​Wij willen samen met ons dochtertje op autovakantie naar Spanje vertrekken. Maar hoe overleef je zo’n lange autorit met een 3-jarige peuter?'

 

​Voorbereiden

Vakantie voorbereiden is best spannend voor je kleuter. Het is belangrijk dat je je kind betrekt bij de voorbereiding van jullie reis.

 • Kijk samen naar plaatjes van het land.
 • Vertel over de lange autoreis en wat je onderweg zal tegenkomen.
 • Vertel over de aankomst en de plek waar jullie zullen verblijven.
 • Benadruk dat jullie samen een heleboel leuke dingen gaan doen. 
 • Laat je kleuter een eigen reistasje samenstellen, eentje voor in de auto én eentje voor in de koffer. Leg uit waarom sommige dingen meekunnen en andere dan weer niet.

Hoe hou ik mijn kind rustig tijdens zo’n lange autorit?

Voor jonge kinderen is reizen heel vermoeiend. Niet alleen is het voor je kind een lange en monotone rit, de opwinding en stress vóór het vertrek maken dat je vaak een ontregelde kleuter bij jou in de auto krijgt.

Zorg voor voldoende pauzes. Ze helpen de sfeer in de auto goed te houden. Stop op plaatsen met veel ruimte, waar je veel kan doen en bewegen. Tijdens de onderbreking is het belangrijk om geen zware, vettige maaltijden of snacks te eten. Probeer je kind steeds te laten plassen voor het instappen. Valt je kind in slaap in de auto, of is hij flink aan het spelen, dan is het aangewezen om je pauze even uit te stellen. Zo kan hij nog even doorspelen of doorslapen. Als je dan toch plant om te stoppen, maak je je kind best een tiental minuutjes op voorhand zachtjes wakker. Zo is de overgang tussen wakker worden en de belevenissen op de halteplaats niet zo abrupt. 

Wat helpt tegen wagenziekte?

Wagenziekte is niet iets dat je volledig kan voorkomen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger voor de onregelmatige schommelingen die een auto veroorzaakt, dan andere kinderen. Preventief kan je wel heel wat doen. 

 • Zorg ervoor dat je kind geen lege maag heeft. Een lichte maaltijd heeft de voorkeur. Vette of zure ingrediënten zijn te vermijden.
 • Koolzuurhoudende frisdranken verergeren wagenziekte. Voldoende drinken is heel belangrijk, liefst water.
 • Laat je kind zoveel mogelijk vooruit kijken, bij voorkeur door de voorruit. Probeer zijn aandacht te richten naar de dingen in de verte, zoals koeien in de wei, een toren, ... Staren naar het voorbijflitsende landschap door de zijruit kan de symptomen verergeren. Ook boekjes lezen en tekenen maken een kind misselijk in de auto.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht door met een raam open te rijden of de airconditioning aan te zetten. Ook is het verstandig om regelmatig een korte stop te maken.
 • Hou een regelmatige snelheid aan.
 • Roken in de wagen en parfums zijn sterk af te raden.
 • Er bestaat medicatie tegen reisziekte. Maar niet alle medicatie is geschikt voor een kind. Vraag eerst advies aan een arts!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.