Mijn kind houdt van TV-kijken

'Mijn zoon van 5 is gek op TV kijken. Mijn man en ik vragen ons af of dit geen slechte invloed kan uitoefenen op zijn ontwikkeling. Zijn er richtlijnen?'

 

Maak afspraken

​De richtlijnen voor computergebruik gelden ook voor TV-gebruik. TV is op zich is niet slecht of goed, het gaat erom wat je kind ermee doet. 

Ligt het passief voor de buis en laat het alles gewoon op zich inwerken? Trekt het parallellen tussen de wereld van de TV en de realiteit of blijft dat allemaal “ver van zijn bed?”. 

Ook hier is het belangrijk dat je de inhoud van TV-programma’s in de realiteit brengt. Praat erover, uit je kritiek, trek parallellen of verschillen met de realiteit. Discussies in familiekring over TV-programma’s helpen je kind de inhoud te plaatsen en te verwerken. Ze leren je kind eventueel ook discussiëren over verschillende onderwerpen en er een mening over te hebben. Zo mag je als ouder ook best een mening hebben over TV-programma’s. Als je die deelt met je kinderen, nemen ze deze mening vaak over. Zo geef je hen jouw visie als ouder mee.

Maak van de TV geen achtergrondmuziek, maar zorg ervoor dat er bewust gekeken wordt. Spreek af naar welke programma’s er gekeken wordt. Vermijd doelloos zappen. Zet de TV uit als een programma voorbij is of als er geen interesse meer is. Zo houdt je kind genoeg tijd over om andere activiteiten te doen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.