Mijn kind houdt van computerspelletjes

'Mijn zoon van 5 is gek van computerspelletjes. Mijn man en ik vragen ons af of die geen slechte invloed uitoefenen op zijn ontwikkeling. Zijn er richtlijnen?'

 

Maak Afspraken

Zolang computerspelletjes met mate gespeeld worden, hebben ze in principe geen te grote invloed op de ontwikkeling van je kind. Zorg dat er tijd overblijft om buiten te spelen, met vriendjes om te gaan en huiswerk te maken. Overdaad schaadt, zoals voor zoveel dingen. Maar de computer is niet meer weg te denken uit het leven van een kind. 

Maak afspraken. Zeg op voorhand tegen je kind hoelang hij mag spelen ("Als de grote wijzer hier staat, moet je iets anders gaan spelen”).

Waar je je verder zorgen over kan maken is of de inhoud van het spel wel opvoedkundig ok is. Er zijn leerzame en leuke spelletjes, maar ook gewelddadige spelletjes. Bekijk zeker de leeftijdscategorie die aangeduid staat op de doos, en informeer je eventueel over de precieze inhoud van een spel voordat je het aankoopt. 

Houd toezicht. Het is belangrijk dat je als ouder weet wat je zoon speelt of wat het spel hem doet. Probeer computerspelletjes daarom ook onderwerp van gesprek te maken. Bespreek ze net zoals het leven op school of relaties met vriendjes. Laat je zoon vertellen wat hij doet of hoe ver hij geraakt is in een spel, zodat je een idee hebt wat het met hem doet en of je eventueel kunt bijsturen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.