Muziekspeelgoed

"Is muziekspeelgoed geschikt voor jonge kinderen?"

 

​Een muziekinstrument in het schoentje dit jaar?

Een goed idee, maar verwacht niet dat je kind er muzikaal van wordt. Speelgoedmuziekinstrumenten zijn speelgoed en dus namaak. Ze dienen alleen maar om muzikant te spelen, niet om muzikant te worden. 

Maar een muziekinstrument kan zowel voor baby’s, als voor peuters en kleuters een leuk sinterklaasgeschenk zijn, ook voor heel jonge kinderen. 

Geschikt voor jonge kinderen?

Baby’s horen goed hoge, heldere tonen en herkennen korte melodietjes die vaak herhaald worden. Melodietjes uit een muziekdoosje wekken vast en zeker de interesse op van je baby. Een muziekdoosje moet je echter steeds goed bevestigen en buiten het bereik van je baby hangen. Vanaf een jaar kan een baby ook met beide handjes trommelen op een tamboerijn en welke ouder is niet bekend met het gedrum van een kindertrommel. Ook een piano en xylofoon trekken de aandacht van je jonge kinderen. Ze zullen er op hameren en op timmeren om geluidseffecten te bekomen, maar bewust experimenteren met klanken zit er nog niet bij. Dat kan pas vanaf de kleuterleeftijd. Dan wordt het ook pas interessant om aan je kind een echt muziekinstrument te geven…

Enkele tips om op de veiligheid en de kwaliteit van muziekspeelgoed te letten

Tamboerijnen met een groot raakvlak zijn gemakkelijker voor kleine kinderen. Een geniet tamboerijnvel is slecht en gevaarlijk, kies dus een tamboerijnvel dat weggewerkt is tussen twee randen. Een varkensblaas geeft een beter geluid dan een synthetisch vel.

Korte dikke trommelstokken zijn voor peuters en kleuters gemakkelijker te gebruiken dan lange dikke stokken.

Vastgezette staafjes bij een xylofoon beperken de helderheid van de toon. Als je merkt dat je kleuter er toch alleen maar op timmert, hou het dan zo. Als je kleuter al experimenteert met het instrument, is het tijd om de staafjes los te schroeven.

Bellenschijven mogen geen scherpe randen hebben en moeten losjes aan pinnen zitten die stevig bevestigd zijn.

Een combipak met verschillende instrumenten zoals bijvoorbeeld trommel, triangel en fluit , lijkt veel voordeliger, maar vaak wordt dan wel ingeboet op de kwaliteit.

 

Bron:

Het speel - goed - boek , Marianne de Valck, 2006, uitgeverij SWP Amsterdam.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.