Nemen we een huisdier?

'Mijn zoon Rik is 5 jaar. Hij is gek op dieren. Ik had gedacht om hem een huisdiertje te geven voor zijn verjaardag. Vind je dit een goed idee?'

 

Een apart vriendje

Kinderen zijn gek op huisdieren, en dat is heel goed te begrijpen: veel huisdieren zien er uit als schattige knuffelbeesten, met het hoogst aantrekkelijke extraatje dat ze echt leven. Een dier is voor een kind niet alleen een leuk speelkameraadje, maar kan een apart vriendje worden om lief en leed mee te delen.

Huisdieren waarvoor zorg wordt gedragen, en die goed zijn opgevoed, hebben een heel positieve invloed op kinderen. Je moet bij het nemen van een huisdier echter altijd bedenken of je er zelf wel zin in hebt. Want ondanks alle beloften zal de verantwoordelijkheid voor de verzorging en de goede opvoeding van het dier bij jou komen te liggen.

Bij de keuze voor een huisdier moet je in de eerste plaats denken aan je eigen leefstijl en woonomgeving. Een dier moet de nodige plaats en aandacht krijgen binnen je gezin. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele allergieën voor bepaalde dieren bij jezelf of bij andere gezinsleden.

Hou ook rekening met de leeftijd van je kind. In principe kunnen kinderen vanaf de peuterleeftijd leren omgaan met dieren. Dan zijn dierentuinen en kinderboerderijen een leuke manier om de komst van een huisdier voor te bereiden. Maar, hou er rekening mee dat je kind oud genoeg is om bepaalde regels te respecteren. Dit is nodig in het omgaan met een huisdier. Dieren en kinderen kunnen beide immers onvoorspelbaar gedrag vertonen. Dat kan al eens slecht aflopen.

Twijfel je nog? Denk er rustig over na. De keuze van een huisdier mag niet impulsief zijn, want voor je het weet beslis je om het dier niet te houden en belandt het in een asiel. Je hoeft niet noodzakelijk een huisdier te nemen, er bestaat ook de mogelijkheid om in samenspraak je kind in te schakelen bij de verzorging van een huisdier van je buren, vrienden of ouders. Ook een regelmatig bezoek aan de kinderboerderij kan erg leuk zijn! Kinderen stellen vooral de band met het dier op prijs. Het dier hoeft niet noodzakelijk bij je in te wonen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.