TV kijken

'Mijn kleuter van 4 jaar is gek op televisie. Is al dat TV kijken wel gezond? Spelen jonge kinderen niet beter buiten?'

 

Televisie

​De televisie is vrijwel in alle huiskamers ingeburgerd. Het heeft dus weinig zin om je kind te verbieden om naar de televisie te kijken. Het hoeft echter niet te betekenen dat je kleuter kan kijken naar wat hij wil en wanneer hij wil.

Samen TV kijken kan een heel plezierige en ontspannende bezigheid zijn. Je kan onmiddellijk reageren op wat er op het scherm verschijnt. Op die manier kan TV kijken een positieve invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling van je kleuter. Je kan je kleuter op een speelse en actieve manier kennis bijbrengen. Bovendien krijg jij een idee van wat je kind leuk vindt. Hier kan je dan op inspelen in echte spelsituaties.

Op deze manier kan de televisie de kennis en de belevingswereld van je kind enorm verruimen. Samen kijken kan een actieve bezigheid worden, een onderdeel van je opvoeding en een normaal stuk van je dagelijks leven. Vergeet echter niet het TV kijken te combineren met buiten spelen en andere activiteiten zoals knutselen of voorlezen.

Een aantal tips:

  • Weersta de verleiding om de televisie als babysit en zoethoudertje te gebruiken.
  • Kinderen imiteren hun ouders. Let dus op je eigen kijkgedrag. Als je zelf een veelkijker bent, is het veel moeilijker je kind een kijkdiscipline op te leggen.
  • Het is goed als jonge kinderen zien dat het toestel wordt aan en uitgezet. Dan wordt het gemakkelijker om duidelijk te maken dat er een verschil is tussen TV en de echte wereld.
  • Laat je kleuter slechts één programma per keer bekijken. Kijk het programma samen uit en zet het toestel dan af.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.