Welk huisdier nemen we?

'Mijn zoon Rik is 5 jaar. Hij is gek op dieren. Ik had gedacht om hem een huisdiertje te geven voor zijn verjaardag. Hij wil graag een hond, is dit een goed idee, of bestaan er nog andere leuke dieren?'

 

Hoe kiezen?

​Bij de keuze voor een huisdier moet je in de eerste plaats denken aan je eigen leefstijl en woonomgeving. Een dier moet de nodige plaats en aandacht krijgen binnen je gezin. Kies je bijvoorbeeld voor een hond, hou dan rekening met het feit dat deze graag regelmatig gaat wandelen en buiten een plasje doet. Een kat heeft op het eerste zicht minder aandacht nodig, maar ook een kat wordt graag geaaid, en ook een kat heeft dagelijks verzorging nodig.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele allergieën voor bepaalde dieren bij jezelf of bij andere gezinsleden. 

Een hond is een droom van een huisdier, maar wel erg ingrijpend. Elk gezinslid zal zich moeten aanpassen aan zijn gezelschap en moeten leren om op de juiste manier met hem om te gaan. Je kind mag dus niet te jong zijn om te begrijpen dat er regels gerespecteerd moeten worden. Vier jaar is een absoluut minimum. Jonge kinderen kunnen bovendien nooit alleen gelaten worden met een hond. En hebt je er al aangedacht wat je zal doen als je binnenkort op vakantie gaat?

Als je een hond neemt is het absoluut noodzakelijk dat je de tijd hebt om regelmatig intensief met het dier bezig te zijn. En je mag ook niet verwachten dat je huis er met een jonge hond altijd heel netjes zal bijliggen. Jonge dieren spelen uiteraard graag en kunnen daarbij wel eens dingen omstoten...

Het is vooral de opvoeding die van een hond een goed huisdier maakt, en niet zozeer het hondenras. Wel belangrijk is dat je de geschiedenis van de hond kent, zeker als je een al iets oudere hond in huis neemt. Hoe beter je je hond kent, hoe beter je diens gedrag kan inschatten. 

Een kat kan heel aangenaam gezelschap zijn. Zeker kittens kunnen erg speels zijn, en een trouwe vriend worden als je kind ze verzorgt en ze regelmatig gezelschap houdt. Maar, een kat kan ook erg op zichzelf zijn. Vaak zoekt ze een eigen plekje op, waar ze rustig kan slapen. Kinderen begrijpen dit niet altijd, en vallen ze dan vaak lastig. Bovendien hebben ze er op deze momenten weinig aan.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.