Welk speelgoed koop ik voor mijn kleuter?

'Mijn zoon is de peuterleeftijd voorbij, en begint meer en meer interesse te tonen voor gezelschapspelletjes, strategische spelletjes en andere vormen van spelen. Waar moet ik op letten als ik nieuw speelgoed koop?'

Speelgoed

​Waar moet ik op letten in de speelgoedwinkel?

Als ouder wordt in de speelgoedwinkel wel eens je aandacht getrokken naar dingen die je zelf wel had gewild als kind. Laat je niet leiden door wat jij mooi of leuk vindt, denk in de eerste plaats aan de interesses, het ontwikkelingsniveau en de leeftijd van je kind. Koop dus niet op de groei, maar kies spullen waar je spruit werkelijk aan toe is, en die zijn ontwikkeling bevorderen. Voor elke leeftijd is er aangepast speelgoed. Zorg er ook voor dat je veilig speelgoed koopt. 

Probeer ook roldoorbrekend te zijn. Een jongen kan zielsveel houden van een pop, meisjes kunnen zich ook uitleven in timmerwerk en grote bouwprojecten.

Te algemeen? Tijd voor concrete shoptips!

 • Stevig en duurzaam materiaal zegt iets over de kwaliteit van het product, maar geeft geen voorspelling over hoe lang je kind met het speelgoed zal spelen.
 • Jongens en meisjes spelen elk op een eigen manier met speelgoed, maar hoeven daarom geen apart speelgoed.
 • Kinderen hebben een andere smaak dan ouders. Ze kiezen in de eerste plaats op het uiterlijk van speelgoed. Een grote doos, opvallende kleuren en vormen, lichtjes die tinkelen en speelgoed dat geluid maakt, genieten de voorkeur. Daarbij is belangrijk wat ze op de televisie gezien hebben. Kinderen kiezen meer voor speelgoed dat prachtig is om te hebben en om naar te kijken. Dus meer om de emotionele waarde dan om de speelwaarde.

De schijf van vijf

Zorg als ouder voor een “goed” gevulde speelkast met voldoende variatie. Je kunt hierbij de schijf van vijf als referentie nemen. 

 • Creatief speelgoed = bezig zijn met materialen, het eindresultaat is niet het belangrijkste, stimuleert de fantasie. Voorbeeld: knutselmateriaal (zoals klei).
 • Cognitief speelgoed = vraagt om nadenken, probleemoplossend spel. Voorbeeld: eenvoudige puzzels.
 • Constructief speelgoed = iets opbouwen, er wordt gewerkt volgens plan naar een einddoel. Voorbeeld: bouwblokken.
 • Motorisch speelgoed = doet niet alleen beroep op de grove bewegingen, zoals het buitenspelen, maar ook op de fijne bewegingen en de oog-handcoördinatie. Voorbeeld: kleuren of tekenen.
 • Sociaal speelgoed = vereist samenwerken of samenspelen. Vanaf de kleutertijd: gezelschapsspelletjes. 

Speelgoed kan passen in verschillende schijven. Een spelletje kan tot nadenken aanzetten, terwijl het samen gespeeld wordt en er veel beweging bij te pas komt. 

Voldoende variatie

Het komt eropaan dat er variatie en keuze is. Als je het speelgoed ordelijk rangschikt, dan maak je het voor je kind makkelijker om te kiezen. Maar overdrijf niet in hoeveelheid. Veel beter is het om de speelgoedbakken regelmatig te vernieuwen en de keuzemogelijkheden overzichtelijk te houden. En let op: heel wat alledaagse gebruiksvoorwerpen kunnen zich omtoveren tot speelgoed.

 

Bron:

 "Schijf van vijf": Marianne de Valck (2006). Het speelgoedboek, eerste hulp bij het kiezen van speelgoed.

Voorbeelden

 • een poppenkast met poppen
 • een verkleedkoffer
 • een kinderkeukentje/winkeltje
 • verhalenboeken en sprookjesboeken om uit voor te lezen, liefst met afbeeldingen
 • kijkboeken met eenvoudige woorden
 • een timmerdoos
 • eenvoudige gezelsschapspelletjes
 • veilig knutselmateriaal (kleurig papier, wasco’s, potloden, verf, klei, kinderschaar, lijm)
 • constructieblokken

Verantwoord?

Je kunt je in je aankopen laten leiden door reclame en modegrillen, maar je kan ook heel bewust op zoek gaan naar verantwoord speelgoed. Dit speelgoed is niet enkel mooi om naar te kijken, het is ook nog eens nuttig. Het is kwaliteitsvol, duurzaam en kindvriendelijk. De prijs-kwaliteitverhouding is eerlijk. Weet dat reclame en een hoge prijs helemaal niets zeggen over de kwaliteit van het voorwerp.
 

Daarnaast is bij de productie liefst rekening gehouden met het milieu en met de werkkrachten (herkenbaar aan de labels Fair Trade en Made in Dignity). Uitbuiting en kinderarbeid kunnen niet door de beugel. In de praktijk is dit niet zo makkelijk te achterhalen, tenzij je gewoon zelf aan de slag gaat. Met een paar oude sokken en wat knopen kan je leuke handpoppen maken. Met een klein plastic flesje en wat rijst of steentjes maak je een originele rammelaar. Of wat dacht je van een lappenpop uit oude kleren? Je kan ook tweedehands speelgoed aanschaffen. Controleer dan altijd of het speeltje nog volledig is en veilig functioneert.

 

Gehoor

Sommige speelgoedartikelen, niet alleen muziekinstrumenten, kunnen schadelijk zijn voor het gehoor van jonge kinderen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.