Mijn peuter heeft nachtmerries

 

 

​Dromen

Overdag maakt je peuter veel mee: deze indrukken worden onder andere verwerkt door te dromen. Een peuter maakt nog geen goed onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Alle mensen dromen, velen hebben nachtmerries, maar peuters zijn echt bang als ze uit een nachtmerrie ontwaken. 

Mogelijke oorzaken van nachtmerries zijn drukte, vermoeidheid, ziekte, veel of laat gegeten, te warm of emotionele problemen.

Als ouder probeer je best je kind te troosten in zijn eigen bedje, zonder je kind flauw te noemen en zonder de angsten weg te lachen. Door het licht aan te steken wordt je kind klaarwakker. Je kind herkent onmiddellijk de vertrouwde omgeving. Een nachtlampje kan ook helpen. Papa en/of mama zijn er en vertellen dat iedereen wel eens een vervelende droom heeft.  

Het is belangrijk dat je de peuter niet bij je in bed neemt om te troosten. Daarmee geef je de boodschap dat het in het ouderlijk bed veiliger is, wat kan leiden tot slaapproblemen.

Dromen zijn een verwerking van indrukken die overdag werden opgedaan. Als dusdanig horen ze bij de ontwikkeling, ook nachtmerries. Elk kind heeft wel een angst of frustratie die door een nachtmerrie verwerkt wordt. 

Soms herinneren peuters zich 's anderdaags niets meer. Als je kind erover begint, kan je praten over de nachtmerries. Zo kan je de achterliggende angst of frustratie ontdekken en er eventueel iets aan doen. Stel open vragen aan je kind. Leg geen zaken in de mond. Als het verhaal duidelijk wordt, zou je met je kind een ander einde kunnen verzinnen voor de nachtmerrie. Als je kind hier moeilijk kan praten over de nachtmerrie, kan je vragen er een tekening over te maken. Sommige kinderen "praten" makkelijker via een tekening. 

Een rustig slaapritueel en even praten over de voorbije dag voor het slapengaan kan helpen. Eventueel kun je ook met je kind een onderwerp verzinnen waarover ze het kan dromen die nacht. Bekijk ook eens de kamer van je kind: zijn er geen meubels of gordijnen die enge schaduwen maken?  

Nachtelijk gillen, ook pavor nocturnus of nachtangsten genoemd, komt wel meer voor bij jonge kinderen en zal met het ouder worden vanzelf verdwijnen. Je hoeft dus niet echt ongerust te zijn Probeer je kind niet wakker te maken, want dit zal niet goed lukken. Het is beter om te wachten tot de aanval over is en je kind daarna terug toe te dekken. Als je kind hiervoor gevoelig is zal nachtelijk gillen meer voorkomen in periodes van stress zoals bvb. de overgang naar de kleuterklas. Ook vermoeidheid en koorts kunnen nachtelijk gillen doen toenemen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.