Doorslaaptips voor je peuter

'Wij hebben een dochtertje van bijna 2. Tegenwoordig wordt ze wel eens ’s nachts wakker en huilt dan om bij ons in bed te mogen. Doen we er goed aan hieraan toe te geven?'

​​

Wakker worden

Er zijn verschillende redenen waarom een peuter ’s nachts wakker wordt en huilt.

Als je dochter over het algemeen goed doorslaapt en slechts af en toe eens een huilnacht heeft, kan je best eens nagaan of er voor haar iets veranderd is. Ziekte, pijn of stress kunnen namelijk (tijdelijk) slaapproblemen veroorzaken. 

Bijvoorbeeld:

 • Krijgt ze er een tandje bij?
 • Is ze ziek of net ziek geweest?
 • Is mama of papa net iets vaker van huis weg?
 • Is er iets ernstig gebeurd in het gezin of in de nabije omgeving en geeft dit wat meer stress in het gezin (bv: oma ernstig ziek).

Als dit het geval is, is de kans groot dat het een probleem van tijdelijke aard is dat vanzelf weer over gaat als de ziekte, pijn of stress voorbij is.

Mee in bed?

Eén duidelijk antwoord is hier niet op. Jij als ouder kent je kind het beste en kan het beste inschatten waar je kind nood aan heeft.

Je peuter zoekt negatieve aandacht

Gaat het om negatieve aandacht: neem je kind dan niet mee in bed.

Je peuter zoekt geborgenheid

Heeft je peuter nood aan veiligheid en geborgenheid: vermijd hem mee in bed nemen, maar probeer je peuter wel de veiligheid en geborgenheid te geven die hij vraagt.
 
Leg je peuter voor het slapengaan uit, dat als hij ’s nachts wakker wordt, hij in zijn bedje moet blijven slapen maar dat je wel in de buurt blijft. Leg hem uit wat je gaat doen als hij ’s nachts vraagt om bij jou in bed te komen. Bijvoorbeeld: ‘Als je straks wakker wordt zal mama naar je kamer komen, je tutje geven en even over je buikje wrijven. Als jou oogjes toe zijn, zal mama ook weer gaan slapen.’
 
Leg uit wat je zal doen als hij vraagt om bij jou in bed te komen. Bijvoorbeeld: ‘Als je straks wakker wordt, kan je niet in mama haar bedje slapen, mama moet ook kunnen slapen. Morgen kunnen we wel samen spelen en leuke dingen doen.’

Hanteer steeds dezelfde strategie

Duidelijkheid en consequent reageren is voor jonge kinderen belangrijk. Ook als het om doorslapen gaat. Hanteer daarom steeds dezelfde strategie en hou deze vol. Jouw reactie wordt voor je peuter voorspelbaar en geeft zekerheid.

Geen superman of supervrouw

Ook al wil je het beste voor je kind(eren), geen enkele ouder is superman of supervrouw. Ouders van jonge kinderen geven aan dat vermoeidheid er voor zorgt dat het niet altijd lukt om consequent te reageren. Voor doorslapen wil dit zeggen dat het niet altijd lukt om hun peuter in zijn eigen bed te laten slapen. Dit maakt geen slechte ouder van jou.
 
Als je merkt dat de vermoeidheid bij jou parten begint te spelen, probeer dan een manier te vinden om bij te slapen / energie op te doen. Bijvoorbeeld een ontspannen namiddag zonder kind(eren), een babysit voor een avond / nacht, …
 

Slaappatroon

Dat een peuter wakker wordt in het midden van de nacht is heel normaal. Ook volwassenen worden ’s nachts wakker. Dit is eigen aan ons slaappatroon. Onze slaapt kent namelijk verschillende fasen: lichte slaap, diepe slaap en droomslaap. Die drie fasen samen duren ongeveer 90 – 120 minuten. Op het einde van die drie fasen wordt de slaap even onderbroken en wordt je wakker.
 
Dit is zo voor peuters, kleuter, kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Enkele baby’s jonger dan 8 – 10 maanden slapen op een andere manier.

Een peuter die de klok rond slaapt, wordt dus 6 keer wakker per nacht.

Doorslapen wil zeggen dat dit moment van wakker zijn zo kort mogelijk gehouden wordt en dat de peuter zelf terug kan inslapen. Zonder een volwassene of een flesje melk nodig te hebben. 

Vertrouwen

Doorslapen heeft daarom met zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld te maken. Als je peuter wakker wordt, moet hij een veilig en vertrouwd gevoel hebben om terug te kunnen inslapen.
 
Een veilige én vertrouwde slaapomgeving creëren is daarbij belangrijk. Elke ouder doet dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld: een vast slaapritueel, vaste tijden om te gaan slapen, een fopspeentje geven, een lievelingsknuffel geven, een nachtlampje laten branden, even in de kamer gaan,… .
 
Als ouder is het belangrijk een methode te kiezen die bij jou en je kind past. Naarmate je dochter ouder wordt kan het ook zijn dat je voor een andere methode kiest.

Aandacht

Als je peuter ’s nachts huilt, dan vraagt hij je aandacht. Probeer te achterhalen waarom hij je aandacht vraagt. Een ongemakkelijk gevoel kan een mogelijk oorzaak zijn, bijvoorbeeld: ziekte, pijn, natte pamper, troost na een nachtmerrie, …? Gaat het om een ongemak, ga er dan naartoe om het ongemak weg te nemen. Doe dit op een rustige, stille manier. Demp de lichten en leg je peuter rustig terug in bed.
 

Je peuter kan echter ook wakker worden, zonder reden omdat dit het normale slaappatroon is, en op dat ogenblik jou aandacht vragen. Dit noemen we negatieve aandacht. Is dit het geval, pas dan onderstaande stappen toe.

 • Laat je peuter eventjes huilen. Bepaal daarbij vooraf hoe lang je je peuter laat huilen.
 • Voorbeeld: start met 4 minuten. Haal er een eenvoudige kookwekker bij en stel deze in op 4 minuten. Je zal merken dat je veel sneller wil gaan troosten dan de tijd die je hebt ingesteld.
 • Als de tijd is afgelopen ga je rustig naar de peuter toe. Controleer of alles in orde is. Spreek kort sussend toe maar haal je peuter niet uit zijn bedje.
 • Verlaat de kamer en wacht af. Huilt je peuter nog steeds? Begin dan opnieuw.
 • Huilt je peuter ineens heel hard? Ga dan eens kijken of alles ok is.
 • Wissel elkaar af zodat jullie beiden wat kunnen slapen.
 • Maak goede afspraken over hoe jullie deze situatie aanpakken. Het is belangrijk dat jullie op dezelfde manier reageren.
 • Zorg overdag voor rust en regelmaat.
 • Zorg bij slapen gaan voor zo weinig mogelijk prikkels.

In het begin zal deze methode aanleiding geven tot harder en langer huilen. Dat is normaal. Je peuter is jouw aanwezigheid gewoon en moet wennen aan het feit dat je niet onmiddellijk komt aanhollen als hij huilt. Ook voor jou is het wennen, want als je peuter huilt is recht springen om te troosten een normale reactie.

Volhouden is de boodschap.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.