Aandacht vragen

Een peuter lijkt soms elke minuut om aandacht te vragen. Geef je even geen aandacht, dan volgt er een huilbui of driftbui. Wat kan je hieraan doen?

 

Wenen

Als je peuter enkel huilt als je niet met hem bezig bent, dan weet hij dat hij door te wenen jullie aandacht kan krijgen. Het is zijn manier om te zeggen ‘speel met mij’. Huilt hij ook vaak op andere momenten? Dan bespreek je best met je kinderarts of er geen andere factoren zijn die ervoor zorgen hij niet goed in zijn vel zit.

Zelfstandigheid stimuleren

Je peuter moet op een bepaald moment leren om alleen te spelen. Zelfstandigheid stimuleren doe je best stap voor stap.

Begin met hem in je buurt te laten komen terwijl jij met iets kleins bezig bent. Zeg met veel geduld, telkens opnieuw, dat je nu even geen tijd hebt. Als hij enkele minuten alleen speelt, kan je hem zeggen dat hij flink aan het spelen is.

Afleiden

Misschien wordt hij boos als er minder aandacht is. Zeg dat je ziet dat hij boos is. Dat je begrijpt dat hij liever zou hebben dat je met hem speelt, maar dat daar nu geen tijd voor is. Je kan proberen hem af te leiden door hem een leuk speelgoedje te geven en dan weer te herhalen dat je verder moet doen en even geen tijd hebt.

Wanneer je werk klaar is, neem dan even de tijd om met je volle aandacht met hem te spelen.

Geduld

Het vraagt even geduld om hem dit te leren. Het ene kind kan ook beter alleen spelen dan het andere. Gewoonte speelt hier zeker een rol, maar ook het karakter. Sommige kinderen zijn erg gericht op anderen, andere kinderen eerder op zichzelf.

Vanaf 2 jaar kunnen peuters meestal al beter alleen spelen. Geen uren, maar wel al een klein half uurtje.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.