Agressief

Wanneer je peuter plots bijt, schopt of slaat kan je erg schrikken. Een peuter bijt meestal uit frustratie of boosheid, maar er zijn genoeg andere aanleidingen. Jonge kinderen reageren vooral lichamelijk op boosheid omdat ze zich niet goed verbaal kunnen uitdrukken. Dit verdwijnt wel als ze ouder worden.​

 

Waarom is mijn peuter agressief?

Waarom het ene kind wel op de vuist gaat en het andere niet, heeft met verschillende zaken te maken. Ten eerste heeft het ene kind meer moeite met het stellen van grenzen dan het andere. Daarnaast uit de ene peuter beter zijn emoties dan de andere. Soms leidt een ingrijpende verandering in de omgeving (bijvoorbeeld een verhuis of de komst van een broertje of zusje) tot nog meer emotionele verwarring. Ten slotte speelt het temperament van je kind een belangrijke rol.

Agressie als uitlaatklep

Een peuter denkt dikwijls dat hij een superman is die alles kan. Uiteraard kan een peuter nog niet alles wat hij zou willen. Als hij in iets niet lukt zal een peuter met karakter zich daar niet zonder slag of stoot bij neerleggen. Je peuter ervaart allerlei nieuwe gevoelens en driften. Agressie is daar een heel belangrijke van. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een peuter van deze nieuwe gevoelens van de slag raakt. Als hij zich dan niet verbaal kan uiten kan krabben, bijten en stompen een fantastische uitlaatklep zijn. Het is belangrijk dat ouders weten dat dit zo werkt.

Geef het goede voorbeeld

Blijf rustig en beantwoord agressie niet met agressie. Om te leren wat goed en fout is zal de hele familie het goede voorbeeld moeten geven. Je kind neemt immers de waarden en normen over die hij of zij als voorbeeld ziet. Als je zelf agressief gedrag vertoont, kan je moeilijk uitleggen dat slaan of bijten niet kan.

Blijf zelf rustig

Een ouder is ook maar een mens en kan soms erg primair reageren op het gedrag van zijn of haar kindje. Toch is het niet verstandig agressie met agressie te beantwoorden. Je kunt je beter beheersen in de wetenschap dat ook deze fase weer overgaat. 

Wees duidelijk dat je zijn gedrag niet accepteert en dat hij een ander heeft pijn gedaan. Stuur hem eventueel een tijdje de kamer uit (time-out), en geef geen aandacht. Maar maak het achteraf terug goed. Toon je kind dat je zijn boze gevoel begrijpt, maar dat bijten of slaan echt niet toegelaten is.

Wordt jouw kind gebeten door een ander kindje, reageer dan met begrip. Onderdruk je eigen agressie, geef de andere ouder niet het gevoel dat hij of zij een rotkind heeft. Hou altijd in het achterhoofd dat dit een voorbijgaande en begrijpelijke gedragsuiting is, gekoppeld aan de peuter- of kleutertijd. 

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.