Angst voor vreemden

Je peuter wil alleen maar bij jou zijn en reageert angstig tegen over vreemde personen, of zelfs tegen over andere bekenden. Hoe komt dit en wat kan je er aan doen?

 

​Is angst voor vreemden normaal?

Een dergelijke angst komt vaak voor tijdens de peuterjaren. Je peuter denkt wat dieper na over de dingen rondom hem, en hierbij hoort een kinderlijke achterdocht tegenover “vreemden”. Behalve papa en mama betekent iedere volwassene een potentieel gevaar. Daarnaast komt nog dat je kind het misschien helemaal niet zo fijn vindt om aangeraakt, geknuffeld of ondervraagd te worden door die enthousiaste bezoeker die hij niet meteen herkent of die her om de een of andere reden (een zware stem, een speciale bril, etc.) afschrikt. Het probleem kan dus deels te wijten zijn aan ergernis wegens die opdringerigheid. Hoe zou jij als volwassene reageren moesten ze je zonder aankondigen optillen? Wellicht zou je ook niet echt tevreden zijn.

Je peuter is terughoudend, en dat kan positief zijn!

Het kan voor jou als ouder best wel vervelend zijn wanneer mensen waarmee je veel te maken hebt, merken dat je peuter ze schuwt. Maar eigenlijk is die achterdocht niet eens zo’n negatieve eigenschap. Het wijst er op dat je kind niet zomaar de eerste de beste persoon vertrouwt. Besef dat een omgekeerde situatie, waarbij je kind onmiddellijk op iedere vreemde afstapt, ook tot de mogelijkheden behoort. Wellicht zou dit gedrag je evenzeer of meer zorgen baren.

Je kan het vergelijken met de angst voor honden. Een peuter die vol enthousiasme naar iedere hond in de buurt holt kan ernstig gewond raken. Een zekere terughoudendheid is in dat geval zeker een pluspunt.  

Hoelang blijft dit gedrag duren en wat zeg ik aan de personen die afgewezen worden?

Besef dat je kind een periode doormaakt die hoe dan ook ten einde loopt. Er bestaat geen wondermiddel om de angst te doen verdwijnen, maar je kan wel rekening houden met een paar aanbevelingen. Probeer aan vrienden en familieleden duidelijk te maken dat het niet zo aangewezen is om onmiddelijk op je kind af te stevenen en te overrompelen, zelfs al is het nog zo goed bedoeld. Je peuter heeft wat tijd nodig om te wennen aan de vreemde persoon of om hem/haar te herkennen. Geef je kind de tijd om de ander te bestuderen, hij zal zelf wel laten merken wanneer contact wel kan.

Laat ook de etiketten “verlegen” of “bang” achterwege, zeker tegenover je kind, het kan de situatie enkel langer doen aanhouden.  

Kan ik de angst op de een of andere manier verminderen?

Je peuter zal zich vlugger sociaal opstellen wanneer je hem vaak in contact brengt met vreemden. Breng hem vaak onder de mensen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ga samen naar de supermarkt, de speeltuin, een drukke winkelstraat, op de trein, etc. Neem haar zo vaak mogelijk mee op familiebezoek. Dwing je kind hierbij niet om te praten met de mensen die hij ontmoet tijdens deze uitstapjes. Het zou een omgekeerd effect kunnen hebben. Laat je kind gewoon observeren en wennen aan vreemden rondom hem.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.