Driftbuien

'Mijn zoontje van 2 maakte vanochtend een enorme scène in de supermarkt omdat hij geen snoepje mocht kiezen. Hoe moet ik reageren op zulke driftbuien?'

 

Deze driftbuien zijn bij peuters zeker niet uitzonderlijk. Maar dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijker voor jou als ouder. Zeker niet onder de blik van andere klanten in de winkel. Maar de beste reactie op zulk ongewenst gedrag is negeren. Probeer kalm te blijven en zelf niet emotioneel te reageren.

Geef pas aandacht aan je zoontje als hij stopt met roepen en tieren. In het begin zal de driftbui nog verergeren, maar als je volhoudt zal je zien dat negeren helpt.

Belonen

In feite gaat het erom dat je goed gedrag beloont en slecht gedrag geen aandacht geeft. Daarom mag je niet toegeven aan een driftbui. Je moet het proberen te negeren. Als je zou toegeven aan een driftbui weet je kind dat je te manipuleren bent via zulk gedrag. Dan zal het niet de laatste keer zijn dat hij het probeert.

Vooraf afspreken

Je zou voor je de supermarkt binnengaat kunnen afspreken met je zoontje dat hij iets kleins krijgt of iets leuks mag doen, als hij zonder zeuren de supermarkt doorkomt. Prijs je kind als jullie zonder driftbui de aankopen kunnen doen. Op die manier stimuleer je het positieve gedrag van je kind. Na een tijdje zullen de driftbuien uitblijven.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.