Echtscheiding: Hoe vertel ik het aan de kinderen?

'Mijn man en ik gaan scheiden. We hebben samen een dochter van 4 jaar. We weten niet goed hoe we het haar moeten vertellen. Ze is heel slim, maar ik weet niet of ze het zal begrijpen. Ik vroeg me ook af of het beter is dat we het samen vertellen?'

 

Moeilijke situatie

​Een scheiding is zowel voor de volwassenen als voor de kinderen een moeilijke situatie. Er is wel een verschil: (jonge) kinderen hebben nood aan een stabiele en voorspelbare omgeving. Mama en papa gaan uit elkaar, en dat is een grote verandering. Kinderen kunnen op termijn echter perfect wennen aan deze nieuwe situatie. Jullie kunnen een aantal dingen doen om dit wat gemakkelijker te laten verlopen:

  • Vertel het samen: er is geen schuldige, mama en papa hebben samen een beslissing genomen.
  • Geef een duidelijke uitleg. Kinderen zitten vaak met heel wat vragen. Soms zijn deze vragen voor hen heel logisch, maar hebben wij er als volwassenen nooit bij stilgestaan.
  • Geef aan wat je kind kan verwachten. Een scheiding brengt heel wat veranderingen met zich mee. Voor een kind is voorspelbaarheid en stabiliteit erg belangrijk: zorg ervoor dat je kind zich perfect de komende dagen en weken kan voorstellen. Daarom is het belangrijk dat er zo snel mogelijk (ook juridisch) afspraken worden gemaakt: bij wie verblijft het kind en hoe lang? Wie gaat waar wonen? 
  • Niet alles verandert. Geef ook aan welke dingen niet veranderen. Vb. “Je gaat nog steeds naar school, en je juf blijft dezelfde. Alleen, soms komt mama jou ophalen, en soms komt papa jou ophalen.” Zorg er ook voor dat je kind de dingen kan blijven doen die ze graag doet, zowel bij mama, als bij papa.
  • Geef je kind tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
  • Praat met je kind. Het is perfect mogelijk om met haar een gesprekje hierover te voeren, al gebruik je best woorden die ze begrijpt. Kleuters kunnen zich al heel bewust zijn van bepaalde gevoelens. Het kan dat ze er niet over wil praten. Dat is niet erg. Zolang ze maar weet dat ze bij jullie terecht kan, en dat er voldoende aandacht gaat naar hoe zij zich voelt bij de situatie.
  • Vermijd conflicten, ze zijn altijd slecht, zeker voor kinderen. Wanneer er toch een conflict is, probeer het dan te voeren buitenshuis. Het is niet voldoende om in een andere ruimte te gaan: je kind voelt dat er iets mis is en zal proberen het gesprek mee te volgen.

De meeste mensen denken nog steeds dat een echtscheiding altijd een slechte beslissing is, vooral voor de kinderen. Eigenlijk is dit helemaal niet zo. Twee volwassenen hebben vaak duidelijke redenen waarom ze niet meer kunnen samenleven met elkaar. Vaak zijn ze dan ook opgelucht als het hele proces achter de rug is. Kinderen voelen dit aan: alle spanning valt weg, het is weer “plezant” thuis. Ook kinderen leren begrijpen waarom hun ouders niet meer samen zijn.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.