Gehoorzaamheid

'Mijn dochter van 1,5 luistert soms echt niet. Bijvoorbeeld als ik haar luier vervang draait ze zich de steeds op haar buik. Als ze melk drinkt duwt ze haar beker altijd weg. Wat moet ik hieraan doen?'

 

​Eigen persoonlijkheid

Je dochter doet exact wat er van een peuter verwacht wordt. Ze ontdekt haar eigen willetje en ontwikkelt haar eigen persoonlijkheid. Dit kan ze alleen doen door af en toe tegen jou in te gaan en dus niet te luisteren. In deze fase, ook wel peuterpuberteit genoemd, is het belangrijk dat je je dochter ruimte geeft om te ontwikkelen maar ook dat je duidelijke grenzen stelt en zorgt dat je dochter deze respecteert.

Eigen wil

Tussen het eerste en tweede jaar ontdekken peuters dat ze iets anders kunnen doen dan wat hun ouders vragen, ze ontwikkelen hun eigen wil. Voor zowel ouders als kinderen is deze fase niet gemakkelijk. Maar ze is wel belangrijk voor je peuter. Het is een eerste stap naar zelfstandigheid en je peuter leert rekening houden met de grenzen van anderen.

Koppigheid

Als je peuter haar eigen wil toont, kan ze dit heel lang volhouden. Ze kan nog niet zo goed uitleggen wat ze juist wil, dus doet ze dat met weinig woorden en (misschien) evenveel gebaren.

‘Neen’, gevolgd door het wegduwen van haar beker kan verschillende dingen betekenen: 

  • ‘Neen mama ik wil nu geen melk.’
  • ‘Neen mama, die beker wil ik niet, ik wil de gele beker. ’ 
  • ‘Neen mama die melk is te warm / koud.’ 

Voor jou als ouder is het nu de kunst om goed in te schatten wat ze juist bedoelt. Als je weet wat ze met haar neen bedoelt, moet je kiezen of je haar wil en wens gaat volgen of een grens gaat trekken.

Als je haar wens volgt, kan je luidop zeggen wat jij denk dat haar neen betekent. Bijvoorbeeld: ‘Ach ja, jij wil deze beker niet, dit is jou lievelingsbeker he!’. Zo weet je meteen of je het juist hebt ingeschat.

‘Het mag niet’

Als je een grens trekt  ligt, en het koppig moment is niet te hevig,  kan je dit best negeren. Vaak draait een peuter dan vanzelf weer bij.  Wanneer je kind echter te ver gaat, maak dat dan meteen duidelijk. Zeg dan heel kordaat dat het niet mag.

  • Keur het gedrag af, niet je kind. Zeg ‘Blijf nu liggen, zodat ik je luier goed kan aandoen’ in plaats van ‘Stoute meid, blijf nu eens liggen’. Lees hier meer over neen zeggen en grenzen stellen.
  • Blijf consequent en duidelijk, neen is neen. Bijvoorbeeld: ‘Neen meisje, we kunnen geen andere beker pakken want de andere bekers zitten in de vaatwasser.’
  • Lijkt het alsof je de hele dag loopt te zeggen tegen je kind dat het moet gehoorzamen? Onthou dan dat het erg belangrijk is dat elk goed gedrag goedgekeurd wordt. Als je dochtertje iets goed doet, moet ze dat zeker ook horen, moet ze daarvoor geprezen worden.
  • Blijft ze ermee doorgaan, probeer haar dan af te leiden. Vertel haar bijvoorbeeld wat jullie straks gaan doen, begin samen op te ruimen of bied iets anders aan om te spelen.

Ze wordt boos

Als je kind boos wordt omdat het iets niet mag, dan moet je proberen dat gedrag te negeren. Als ze genegeerd wordt zal je dochter waarschijnlijk eerst nog bozer worden. Door nog bozer te worden probeert ze alsnog je aandacht te krijgen. Hou vol, negeer het boze gedrag. Als ze geen succes heeft met haar boosheid zal de boosheid stilaan afnemen. Zeg: ’Ik snap dat je dit niet leuk vindt, maar het mag niet.’ Op die manier erken je haar gevoel van boosheid en blijf je toch je regel behouden.

Ze wordt nog bozer

Als je de situatie echt niet onder controle krijgt, of als het nodig is dat je kind onmiddellijk kalmeert, kan je je kind ook in de hoek zetten of afzonderen. Dit zou slechts uitzonderlijk mogen gebeuren, anders heeft het gauw geen effect meer. Als je je kind apart zet kan je zelf ook even stoom aflaten. Het belangrijkste in deze straf is dat je kind eventjes echt geen aandacht van je krijgt.

Leg uit waarom ze in de hoek moet, neem haar hand en zet haar erin. Geef haar dan even geen aandacht meer. Komt ze uit de hoek terwijl ze nog boos is, zet ze dan zonder woorden terug. Anders ben je weer aandacht aan het geven. Is de kalmeerpauze voorbij (hou het kort!), kom er dan niet meer op terug. Ze heeft haar ‘straf’ gehad. Neem even de tijd om het weer goed te maken met elkaar. Je was boos, maar nu is dat vergeten.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.