Gehoorzaamheid

Peuters kunnen heel ongehoorzaam overkomen. Ze zijn volop bezig hun eigen persoon en willetje te ontdekken.

 

​Eigen persoonlijkheid

Een peuter ontdekt zijn eigen willetje en ontwikkelt zijn eigen persoonlijkheid. Dit kan hij alleen doen door af en toe tegen jou in te gaan en dus niet te luisteren. In deze fase, ook wel peuterpuberteit genoemd, is het belangrijk dat je je peuter ruimte geeft om te ontwikkelen maar ook dat je duidelijke grenzen stelt en zorgt dat je kind deze respecteert. 

Eigen wil

Tussen het eerste en tweede jaar ontdekken peuters dat ze iets anders doen dan wat hun ouders vragen, ze ontwikkelen hun eigen wil. Voor zowel ouders als kinderen is deze fase niet gemakkelijk. Maar ze is wel belangrijk voor je peuter. Het is een eerste stap naar zelfstandigheid en je peuter leert rekening houden met de grenzen van anderen.

 Koppigheid

Als je peuter haar eigen wil toont, kan hij dit heel lang volhouden. Je peuter kan nog niet zo goed uitleggen wat hij juist wil, dus doet hij dat met weinig woorden en (misschien) evenveel gebaren. Een neen gevolgd door bijvoorbeeld het wegduwen van de beker kan verschillende dingen betekenen.

  • neen, ik wil nu geen melk.
  • neen, die beker wil ik niet, ik wil de gele beker.
  • neen, die melk is te warm/ koud.

Voor jou als ouder is het nu de kunst om goed in te schatten wat je kid juist bedoelt. Als je weet wat je kind met neen bedoelt, moet je kiezen of je de wil en wens gaat volgen of een grens gaat trekken. als je volgt, kan je luidop zeggen wat jij denkt dat 'neen' betekent. Bijvoorbeeld: 'Ach ja, jij wil deze beker niet, dit is jouw lievelingsbeker he!'. Zo weet je meteen of je het juist hebt ingeschat.

"Het mag niet"

Als je een grens trekt en het koppig moment is niet te hevig, kan je dit best negeren. vaak draait een peuter dan vanzelf weer bij. Wanneer je kind echter te ver gaat, maak dat dan meteen duidelijk. zeg dan heel kordaat dat het niet mag.

  • keur het gedrag af, niet je kind.
  • blijf consequent en duidelijk, neen is neen.
  • Lijkt het alsof je de hele dag loopt te zeggen tegen je kind dat het moet gehoorzamen? Onthoud dan dat het erg belangrijk is dat elk goed gedrag goedgekeurd moet wordt. Als je peuter iets goed doet, moet hij dat zeker horen.
  • Blijft je peuter ermee doorgaan, probeer hem dan af te leiden. Vertel Bijvoorbeeld wat jullie straks gaan doen, begin samen op te ruimen of bied iets anders aan om te spelen.

Peuter wordt boos...

Als je kind boos wordt omdat het iets niet mag, dan moet je proberen dat gedrag te negeren. Als je peuter genegeerd wordt zal hij waarschijnlijk eerst nog bozer worden. Door nog bozer te worden probeert hij alsnog je aandacht te krijgen. Hou vol, negeer het boze gedrag. Als het geen succes heeft zal de boosheid stilaan afnemen. Zeg: ”Ik snap dat je dit niet leuk vindt, maar het mag niet.”  Op die manier erken je het gevoel van boosheid en blijf je toch je regel behouden.

 ... nog bozer

Als je de situatie echt niet onder controle krijgt, of als het nodig is dat je kind onmiddellijk kalmeert, kan je je kind ook in de hoek zetten of afzonderen. Dit zou slechts uitzonderlijk mogen gebeuren, anders heeft het gauw geen effect meer. Als je je kind apart zet kan je zelf ook even stoom aflaten. Het belangrijkste in deze straf is dat je kind eventjes echt geen aandacht van je krijgt. 

Leg uit waarom je kind in de hoek moet, neem zijn hand en zet hem erin. Geef dan even geen aandacht meer. Komt je kind uit de hoek terwijl hij nog boos is, zet hem dan zonder woorden terug. Anders ben je weer aandacht aan het geven. Is de kalmeerpauze voorbij (hou het kort!), kom er dan niet meer op terug. Neem even de tijd om het weer goed te maken met elkaar. Je was boos, maar nu is dat vergeten.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.