Jaloers op de nieuwe baby

Alle peuters zijn wel eens jaloers, jaloezie is een normale menselijke emotie. Het komt vaak voor wanneer er een broertje of zusje komt. Peuters begrijpen nog niet alles en hebben het er moeilijk mee dat ze aandacht moeten delen.

 

​Geduld en energie

Voor ouders is de komst van een tweede kind soms vermoeiender dan het eerste kind. De nieuwe baby eist het meeste van je aandacht op, maar daarbovenop is er ook nog een actieve peuter die je aandacht vraagt. Dat vraagt veel geduld en energie en het werk in huis blijft liggen tot ‘s avonds als ze beide in bed liggen. Het is niet evident om dan nog energie te vinden.

Je peuter moet natuurlijk leren aanvaarden en omgaan met het feit dat er iemand bij is gekomen in het dagelijkse gezinsleven. Probeer hem duidelijk te maken dat hij niet jaloers hoeft te zijn en je nog evenveel van hem houdt als tevoren. Je kan je peuter eventueel laten meehelpen bij de verzorging van de baby om hem te laten ondervinden hoe tijdrovend dat wel is. Daardoor spendeer je ook tijd met hem én voelt hij zich betrokken bij het hele gebeuren.

Neem ook de tijd om regelmatig iets alleen met hem te doen. Maak de overschakeling naar "we zijn nu met meer thuis, en ik kan nu niet meer alleen met jou bezig zijn" zo klein mogelijk te maken. Dit kan je doen door hem aan te tonen dat niet alles verandert. Neem regelmatig de tijd om samen de dingen te doen die jullie ook deden voor de komst van de nieuwe baby: samen spelen, samen uitstapjes maken, een verhaaltje voor bedtijd, ... Deze routine is heel belangrijk voor hem. 

Af en toe zal hij zich toch nog gefrustreerd voelen en jaloers zijn op zijn broertje of zusje. Dat is niet altijd prettig, maar vrijwel onvermijdelijk en het kan eigenlijk geen kwaad. Elk kind moet op een gegeven moment leren dat het thuis niet voor altijd alle aandacht kan krijgen. Dat is een belangrijke stap naar zelfstandigheid. 

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.