Met je peuter naar de supermarkt

 'Mijn zoon is 1,5 jaar oud. Als ik hem meeneem naar een supermarkt of een winkelcentrum kan ik hem niet bij mij houden. Hij loopt voortdurend weg, wil alles ontdekken en maakt er een spelletje van. Dit gebeurt ook als ik hem al meerdere keren gevraagd heb om terug te komen. Ik wil hem wel vrijheid geven – hij moet niet altijd in de buggy -, maar hij moet wel terugkomen als ik het hem vraag. Wat kan ik doen?'

 

​Je peuter loopt weg

Jouw zoon begint op deze leeftijd de wereld te ontdekken. Alles is nieuw voor hem en dus “oh zo interessant”. Voor hem is een supermarkt vergelijkbaar met een groot pretpark voor oudere kinderen. Alles wat hij ziet is nieuw, uitdagend en prikkelend. 

Uiteraard kan je je zoon op deze leeftijd al leren wat mag en wat niet. Dit noemen we grenzen stellen. Twee regels zijn hierbij erg belangrijk:

  • Blijf de boodschap herhalen. Je peuter zal niet onmiddellijk begrijpen wanneer jij een regel stelt. Als je de boodschap een aantal keer herhaalt zal hij het geleidelijk aan wel begrijpen. Leg hem uit dat weglopen gevaarlijk kan zijn.
  • Wees consequent. Blijf bij je regel, en blijf dezelfde boodschap consequent herhalen.  

Ook gehoorzaamheid is belangrijk: je peuter moet leren luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Probeer daarnaast ook rekening te houden met zijn natuurlijke nieuwsgierigheid. Als hij ergens heen loopt, loop eventueel even mee. Hij denkt waarschijnlijk dat daar iets te beleven valt. Laat hem dat ontdekken. Als hij denkt ergens iets te kunnen zien, zal hij waarschijnlijk niet rusten tot hij het gezien heeft. Hou wel in de gaten dat je peuter zich nog niet bewust is van eventueel gevaar, en dus moeilijker een situatie kan inschatten dan een volwassene. Ook dit zal hij moeten ontdekken. Opdat de situatie veilig zou blijven is het belangrijk dat je voldoende toezicht houdt. 

Je zoontje bevindt zich momenteel in een fase waarin de wereld voor hem opengaat. Het is aan jou om hem hierin te begeleiden. Stel grenzen waar het nodig is, maar probeer hem niet te beperken in zijn leergierigheid.

Je peuter wil een snoepje

Een driftbui van een peuter in een grootwarenhuis is de schrik van heel wat ouders. Vooral de aanwezigheid van anderen is erg vervelend. Afkeurende blikken, opmerkingen, mensen die zich ermee gaan bemoeien,…  Je peuter voelt dit heel goed aan en maakt er dan ook gebruik van. Je peuter hoopt dat je toch nog het snoepje of speelgoedje koopt waar hij zo naar verlangt, gewoon om van het gezeur af te zijn.

Je geeft beter niet toe. Een driftbui is voor je zoontje pas de moeite waard wanneer hij uiteindelijk zijn zin krijgt. Zijn gedrag wordt dan beloond en de kans op herhaling wordt steeds groter. Consequent blijven is de boodschap: wat voor de driftbui niet kon, kan erna evenmin.

Het is niet altijd even makkelijk, maar probeer vooral rustig te blijven. Kwaad worden, schelden, roepen,… het zal de driftbui niet doen ophouden, maar ze vaak zelfs verergeren. Je komt dan in een machtsstrijd terecht. Dit kan je vermijden door rustig en kordaat te blijven en af te wachten tot het overgewaaid is. Je moet proberen je zo weinig mogelijk aan te trekken van de reacties van anderen.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.