Nieuwsgierig

Peuters zijn heel nieuwsgierig en onderzoeken werkelijk alles. Moet je dit stimuleren en hoe ver moet je hierin meegaan?

 

​Voor een peuter is werkelijk alles een onderzoekje waard. Toch weten vele vaders en moeders niet wat ze daar nu precies moeten mee aanvangen. 

Onderzoeksdrang

De onderzoeksdrang die nu bij je peuter zo sterk aanwezig is, zal langzamerhand verdwijnen. Eens de school zijn intrede doet, zullen ‘wetenschappen’ vorm krijgen. Het is daarom aan jou om deze spontane onderzoeksdrang en nieuwsgierigheid zo lang mogelijk in stand te houden. Zeker gedurende de peuterjaren, maar waarom ook niet levenslang?

Hoe kan ik dat praktisch bewerkstelligen?

Hiervoor bestaan heel wat middeltjes en handelingen. Omdat het voor iedereen een basisvaardigheid is om te kunnen zien welke dingen hetzelfde zijn en welke van elkaar verschillen is het belangrijk dat je je kind daar zo veel mogelijk op wijst. Peuters kunnen het geslacht van de dingen nog niet onderscheiden, maar verschillende dingen kunnen ze wel vergelijken.

Ontdek bijvoorbeeld samen met je peuter (statische) elektriciteit. Laat je peuter een ballon langs je haar wrijven en hem dan tegen de muur houden. Of laat je peuter haar haar kammen en daarna met de kam kleine stukjes papier oprapen.

Geboeid door de natuur?

Het vergelijken van verzamelde bladeren en naalden na een boswandeling kan zeer verrijkend zijn. Neem een appel of een ander stuk fruit uit de mand en ontleed deze. Plant pitten en laat ze kiemen of laat in een glas worteltjes groeien aan een stek. Allemaal processen die je peuter van dichtbij kan volgen en die de wetenschapper in je kind naar boven laten komen.

Maak van je peuter een kunstenaar!

Ga met je peuter op je rug in het gras liggen en wijs haar op de voorbijtrekkende wolken of de strepen die een vliegtuig trekt. Daarna ga je naar huis en laat je hem alles tekenen, of liever nog, verven, wat hij gezien heeft. Snij een aardappel in gelijke helften, toon hoe het er vanbinnen uitziet en doop hem daarna in de verf om te gebruiken als groentenstempel. Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos om de kleine ‘Einstein’ in je kind aan de oppervlakte te brengen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.