Straffen en belonen

Tijdens de peuterleeftijd ontwikkelt je kind een eigen persoonlijkheid met een eigen wil. Maar soms is het nodig om duidelijk grenzen te stellen. Hoe leer je het best bepaald gedrag af?

 

​Ruimte om zelfstandigheid en vertrouwen te ontwikkelen is nodig, maar een kind heeft ook behoefte aan duidelijke grenzen en regels. Als je vindt dat je peuter nu echt moet luisteren, zorg je hiervoor. Er bestaan doeltreffende manieren om je kind storend gedrag af te leren. 

Is in de hoek zetten geen goede manier?

Op sommige momenten kan dit heel p sommige momenten kan dit heel doeltreffend zijn. Als je kind iets gedaan heeft wat écht niet kan of is hij zo boos wordt dat hij moet kalmeren, kan je hem apart zetten. Jij kan dan ook even stoom aflaten. Bovendien ontneem je hem eventjes alle aandacht. Zet hem niet te lang apart. De regel is 1 minuut per leeftijdsjaar. Lees meer tips over time-out.

Waarom mag ik mijn kind niet altijd in de hoek zetten?

Niet voor elk ongewenst gedag is apart zetten een goede methode. Ga eerst na of je het ongewenste gedrag kunt laten ophouden door je kind af te leiden, te negeren of door gewoon duidelijk te zeggen dat dit gedrag niet kan. Zet hem niet te vlug apart, want dan verliest het zijn effect. Bewaar het enkel voor situaties die je op een andere manier niet onder controle krijgt of wanneer hij onmiddellijk moet kalmeren.

Als ik hem negeer, wordt hij nog bozer... 

Je peuter vraagt op dit moment naar aandacht. Als jij niet reageert, gaat hij nog harder te keer omdat hij weet dat hij je aandacht toch krijgt. Als je je kind wilt negeren, moet je je negeer-gedrag volhouden. Eerst zal zijn storend gedrag toenemen, maar als je volhoudt, zal het afnemen. Negeer nooit gevaarlijk gedrag.

Wordt je peuter boos, kan je hem ook afleiden. Ruim samen op en vertel hem wat jullie nadien gaan doen (samen wandelen, naar oma, …). Verwacht niet van je peuter dat hij alleen opruimt, hiervoor is hij nog te jong.

Gedrag afkeuren doe je door duidelijk te zeggen dat het gedrag niet mag, met een welgemeende houding en stem. Het is heel belangrijk dat je het gedrag afkeurt én niet je kind. Zeg bijvoorbeeld ‘ik vind het niet mooi dat je je niet aan tafel komt’ en niet ‘je bent stout’. Neem je peuter op en zet hem in zijn stoel. Probeer niet in te gaan op zijn gedrag, want dan ga je weer negatieve aandacht geven.

Moet ik meer belonen? 

Belonen is een positieve vorm van aandacht geven. Als kinderen beloond worden voor leuke dingen die ze doen, doen ze dit ook vaker. Als je peuter wel zelf naar tafel komt om te eten, zeg dan dat dit flink is. Probeer zoveel mogelijk te benoemen wat hij goed doet. Zo moedig je het goede gedrag aan en geef je hem aandacht. 

Een beloning moet niet materieel zijn. Complimentjes geven, een extra verhaaltje voorlezen, of eens samen naar de speeltuin gaan geven kindjes een goed gevoel. Dit kost niets, enkel een kleine moeite. 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.