Verlegen

Wanneer een baby evolueert naar peuter wordt hij zich steeds meer bewust van zichzelf. Sommige peuters worden dan soms heel verlegen. Dat is heel normaal.

 

​Wat kunnen we zelf doen?

Het ergste wat je zo ongeveer kunt doen is je peuter van zijn verlegenheid proberen te ‘genezen’. Wat je wel kan doen is hem stimuleren door hem positieve gevoelens te geven rond contacten met volwassenen en kinderen. Dit kan echter enkel wanneer je, hoe erg dat ook in strijd is met je persoonlijke karakter, de verlegenheid aanvaardt en begrip voor de situatie toont. Ook een rollenspel waarbij je samen met poppen en knuffels levensechte situaties naspeelt, kan helpen. Zo kan je kind zelf zijn knuffelbeer naar de andere knuffels sturen om te vragen of hij mee mag spelen en achteraf dat gedrag op zichzelf toepassen. Zorg hierbij wel steeds voor een ‘happy end’ (beer is blij met zijn nieuwe vriendjes en hoeft nooit meer alleen te zijn). Doet je kind moeite om uit zijn schelp te komen, beloon het dan met complimentjes. Praat over onbekende situaties om je kind al op voorhand vertrouwd te maken.   

Vaak stelt de intrede in een kamer met vreemden het grootste probleem.

Geef je kind iets in de handen. Zoals elke volwassen feestganger weet, is het makkelijker een kamer vol mensen binnen te komen wanneer je iets in je handen hebt. Misschien voelt je peuter zich ook zekerder wanneer hij een knuffelbeest vastheeft. Bovendien heeft zo een knuffel nog een andere waarde. Niet alleen zal je kind zich zeker voelen omdat het iets vastheeft wat van hem is. tevens is zo een knuffel ook een ideale link naar andere kinderen, die hem vast even willen aanraken of strelen. Is je peuter al 3 en vertoont hij steevast extreme verlegenheid, praat er dan eens over met een professionele hulpverlener. 

Wat doe je beter niet?

Schenk niet te veel aandacht aan de verlegenheid en probeer ook niet overbeschermend te zijn. Is je kind verlegen, word dan zeker niet boos, dit werkt de verlegenheid in de hand en maakt je kind nog onzekerder.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.