Woedeaanval

Een peuter kan ineens heel boos worden en een woedeaanval krijgen. Zijn woedeaanvallen normaal en hoe ga je ermee om?  

 

 

​Is het normaal dat mijn lieve, kleine peuter plots in een woedende peuter verandert? 

Iedereen wordt wel eens boos, ook kleine kindjes. Het is een normale emotie die bij het opgroeien hoort. Peuters uiten hun boosheid anders dan kleuters. Het temperament van je kind speelt ook een rol. Herinner je je nog dat je baby lag te krijsen met een rood hoofdje en gebalde vuistjes? Dit is dé methode voor baby’s om aan te tonen dat ze naar iets verlangen of dat er iets niet lukt. Peuters ontwikkelen een eigen willetje en tasten de grenzen af. En boos zijn wordt dan het ultieme middel om gelijk te halen. Dit in tegenstelling tot kleuters die sociale vaardigheden ontwikkelen en zo veel in contact komen met anderen. Zij zullen hun boosheid meer uiten op de buitenwereld, bijvoorbeeld op vriendjes omdat ze gepest worden.

Moet ik mijn peuter steeds zijn zin geven om een woedeaanval te vermijden?

Je peuter altijd zijn zin geven is niet goed. Hij moet duidelijk weten wat mag en niet mag. Je daaraan houden is héél belangrijk. Zo leert hij dat dingen niet gaan zoals hij het wil. Je kan in kleine dingen wel toegeven, dit is goed van het ontwikkelen van een eigen “ik”. 

Als je niet toegeeft, zal je kind boos worden. Laat je kind maar doen en uitrazen. Een peuter moet een manier vinden om die frustratie en emoties af te reageren. Het zou niet goed zijn om de woede te onderdrukken, want dan komt die op een andere manier tot uiting. Denk aan bedplassen, eetmoeilijkheden of koppigheid. Bovendien toon je op deze manier dat gevoelens van boosheid toegestaan zijn.

Maar wat doe ik als mijn peuter slaat?

Boosheid is toegestaan, maar dit wil nog niet zeggen dat je peuter mag slaan. Het is belangrijk dat je je kindje leert dat boosheid uiten niet met extreme vormen zoals gillen, slaan, schoppen moet gepaard gaan.

Hoe reageer ik best als mijn peuter een woedeaanval krijgt?

  • Blijf zelf kalm en laat het voorbijgaan. De kans bestaat dat je kind sneller kalm wordt.
  • Laat je peuter zijn boosheid tegen jou uiten. Probeer de gevoelens luidop te benoemen, zo stimuleer je hem om dit in de toekomst ook te doen, want opgekropte woede zorgt voor nog een heftigere woedebui.
  • Het is belangrijk dat je na de woedebui aan je peuter laat zien dat je hem even graag ziet.
  • Als je op kleine dingen toegeeft, laat je hem een beetje experimenteren met een eigen willetje. Af en toe een keuze moeten maken, is voor een peuter heel leerzaam. En het maakt jou soms makkelijker om je kind te laten doen wat je wilt.
  • Wees consequent, verbiedt vandaag geen dingen die gisteren wel mochten.
  • Te streng zijn, te veel toegeven, zelf woedend worden of dreigen dat je je liefde zal intrekken, zijn begrijpbare reacties. Toch is het héél belangrijk om deze te vermijden.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.