Duimzuigen afleren

Duimzuigen of duimen kan je kind troosten of rustig maken. Maar het is lastig om dit gedrag af te leren. We geven je enkele tips.

 

Enkele tips

​Het is een goed idee rond de leeftijd van 2 jaar te beginnen afleren. Om afwijkingen aan het gebit te voorkomen, is het belangrijk dat een kind stopt met duimen voor zijn volwassen tanden er doorkomen. 

Kies een goed moment uit. Geen turbulente periode zoals wanneer er een broertje of zusje bijkomt, bij ziekte van een van de ouders of bij scheiding. Wacht tot er een rustige periode is. Zorg ook dat je kindje niet ziek is. 

Om het duimzuigen af te leren is het belangrijk dat je kindje gemotiveerd is. Leg uit waarom zuigen slecht is. Ga na op welke momenten je kind allemaal duimt. 

Probeer in stapjes het duimzuigen af te leren. Spreek bijvoorbeeld af dat je kindje eerst zal stoppen met duimzuigen als het televisie kijkt. Hang een kaartje bij de televisie dat je kind eraan herinnert dat het niet mag duimzuigen. Leid het af als je kind het toch probeert te doen. Geef je kind iets in handen. Als het lukt om niet meer te duimen voor de tv, probeer dan een volgende situatie. Voorzie ook andere vormen van troost zoals knuffelen of zingen.

Beloon je kind bij elke stap die het zet. Voorzie een blad of kalender waarop je kind stickers mag kleven als beloning. Geef je kind regelmatig een compliment, ook als je ziet dat het echt zijn best doet om niet te duimen. Beloon alleen de goede momenten. 

Je kan ook een vingerpoppetje kopen dat je over de duim zet. Verzin dan samen verhalen over wat het poppetje allemaal beleeft. Het poppetje op zich is al een afleidingsmanoeuvre. Er zijn ook slecht smakende producten te koop bij de apotheker. Die kunnen ook helpen je kind eraan te herinneren dat het niet mag duimen, vooral 's nachts kan dit handig zijn!

Maak er geen strijd van. Als het niet lukt, probeer later nog eens opnieuw.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.