Fopspeen afleren

Een peuter heeft in feite geen fopspeen meer nodig. Bovendien kan de fopspeen nadelig zijn voor de mondspieren en het gebit.

 

Enkele tips

​Wacht niet te lang om de fopspeen af te leren. Om afwijkingen aan het gebit te voorkomen, is het belangrijk dat een kind zijn fopspeen weglegt voor zijn volwassen tanden er doorkomen.

Kies een goed moment uit. Geen turbulente periode zoals wanneer er een broertje of zusje bijkomt, bij ziekte van een van de ouders of bij scheiding. Wacht tot er een rustige periode is. Zorg ook dat je kindje niet ziek is. 

Bouw het fopspeenzuigen af. Geef de speen steeds minder. Bijvoorbeeld alleen nog om te slapen en als hij echt verdrietig is. Leid hem af op momenten dat hij toch naar zijn speentje vraagt. Beloon je peuter als het goed gaat. Koop geen nieuwe spenen meer aan, zo zullen ze ook langzaam uit beeld verdwijnen.

Als het overdag goed gaat, kan je starten met de speen af te leren bij het inslapen. Vooral de eerste dagen zal je peuter moeite hebben met inslapen. Een knuffel ter vervanging kan helpen. Geef eventueel een nieuwe knuffel, die je eerst samen met de fopspeen laat gebruiken. Daarna laat je de fopspeen weg, de knuffel blijft over. Deze fase kan erg moeilijk zijn maar probeer vol te houden en door te gaan. De meeste peuters zijn na een week gewend om in te slapen zonder speen.

Betrek je kindje actief bij het afbouwplan. Leg uit waarom zuigen slecht is, spreek een datum af om te stoppen. Zeg dat hij al groot is. Moedig je kind aan en spreek een beloning af voor als het lukt. Straf je peuter nooit, ook al lukt het niet meteen om te stoppen. 

Eventueel kan je kindje de fopspeen zelf in de prullenbak gooien, als symbolische afsluiting van de babytijd. 

Probeer consequent te zijn, ook op moeilijke momenten!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.