Motoriek

Jonge kinderen verschillen sterk van elkaar in hun ontwikkeling. Het ene kind loopt al wat sneller dan het andere kind. Dit verschil heeft niet altijd een betekenis. Vergelijken is normaal, maar heeft weinig zin.

 

Kan ik mijn kind stimuleren in de ontwikkeling van de motoriek?

Jazeker, dat kan heel nuttig zijn. Besteed veel aandacht aan je kind, speel actieve spelletjes, laat je kind kennismaken met allerhande voorwerpen, zorg dat het in contact komt met andere kindjes, begeleid je kind bij het proberen lopen etc. Doe dit zonder te overdrijven of je druk te maken als de oefening niet onmiddellijk het gewenste effect heeft. Dit veroorzaakt immers stress, zowel bij jou als bij je kindje. Alles op zijn tijd!

Wanneer zou een kind normaal gezien moeten kunnen lopen?

Op een leeftijd van 18 maanden stappen de meeste kindjes alleen, maar dit kan gerust wat later. We zetten enkele mijlpalen van de motorische ontwikkeling in de eerste levensjaren op een rijtje. Neem deze wel met een korreltje zout. Ze geven enkel een richting aan.

  • 0 – 3 maanden: de baby leert zijn hoofd in het midden te houden en recht naar boven te kijken als hij op zijn rug ligt, leert zijn hoofdje op te tillen en al even rechtop te houden in buikligging.
  • 3 - 6 maanden: de baby grijpt naar voorwerpen, duwt zich af met de benen wanneer hij op een hard oppervlak wordt gezet, tilt het hoofd op in buikligging, kijkt van links naar rechts.
  • 6 tot 9 maanden: de baby kan het hoofd rechthouden als hij wat geholpen wordt met rechtzitten, rolt zelf van buik op rug en omgekeerd, kan het hoofd recht houden als hij opgepakt wordt, zit met steun.
  • 10-12 maanden: de baby kruipt voorwaarts op de buik en op handen en knieën, kan alleen zitten, trekt zich op aan een meubel om te staan, kan een kort moment blijven staan zonder steun, oefent met het wegwerpen van voorwerpen en laat voorwerpen opzettelijk vallen.
  • 18 maanden: de peuter loopt alleen, draait de bladzijden van een boekje om, kan zelf zijn muts uitdoen, draagt een pluchen beestje, krabbelt met potloden.
  • 24 maanden: de peuter kan alleen eten met een lepel, kan een trapje oplopen met hulp, kan een kast of doos alleen opendoen.
  • 36 maanden: de kleuter loopt de trap op en af, trapt tegen een voetbal, fietst op een driewieler.

Is je baby te vroeg geboren? Dan is een achterstand normaal, zeker in het eerste levensjaar. Zo zal een baby die 2 maanden te vroeg werd geboren, op een periode van 5 maanden de ontwikkeling hebben van een 3 maanden oude baby.

Wanneer moet ik aan de alarmbel trekken?

  • Als je merkt dat je kind verschillende verwachte handelingen nog niet onder de knie heeft.
  • Als je kind meer dan 6 maanden achterstand heeft.

In deze gevallen is het aangewezen je arts te raadplegen. De arts evalueert de ontwikkeling van je kind. Als er een eventuele achterstand is, kan dit worden ingehaald.

Het wil zeker niet zeggen dat je kind een afwijking of handicap heeft. Eén op twintig kinderen onder de vijf jaar heeft een achterstand op een bepaald vlak. Heeft je kindje een motorische achterstand? Dan wil dat niet zeggen dat je kindje het ook moeilijk krijgt met taal, sociale vaardigheden of emotionele ontwikkeling. Deze staan vaak los van elkaar.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.