Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die al in de peutertijd kan ontstaan. Vaak is het onschuldig, maar soms heeft het nadelige gevolgen.

 

​Vele kinderen (en ook volwassenen) bijten op hun nagels. Soms doen ze dit uit zenuwachtigheid of angst, maar dit is niet altijd zo. Het is dus belangrijk om de momenten te herkennen waarop je kind op haar nagels bijt. 

Als je kind vooral ‘s avonds op haar nagels bijt, kan je proberen haar gerust te stellen met een dagelijks ritueel voor het slapengaan: bijvoorbeeld door een leuk verhaaltje voor te lezen. 

Nagelbijten is echter niet alleen een slechte gewoonte, het kan ook leiden tot infecties. Via de vingertjes komen allerlei bacteriën en vuil in de mond. Bovendien kunnen vingers waarvan de nagels te kort zijn afgebeten, ontsteken. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de vingertjes nakijkt op de aanwezigheid van ontsteking (roodheid, zwelling, pijn). Als je kind koorts heeft of je ziet etter, dan moet je onmiddellijk naar de huisarts. 

Tips om je peuter het nagelbijten af te leren

  • Knip de nageltjes voldoende kort, zodat ze moeilijker eraan kan bijten.
  • Zeg daadkrachtig “Nee, dat mag niet want op je vingertjes zitten kleine beestjes waar je anders ziek van wordt.”
  • Probeer je kind af te leiden wanneer je ziet dat het zijn vingers in de mond steekt. Laat je kind bijvoorbeeld iets doen waar het zijn vingers voor moet gebruiken, bijvoorbeeld samen verven of met klei boetseren.
  • Je kan ook de nagels lakken (met nagellak). Misschien vindt je kind dat wel heel mooi en blijft je kind er dan af. ’s Nachts kan je eventueel handschoentjes aandoen.
  • Gebruik geen nagelbijtvloeistof, want daar zijn peuters nog te jong voor.

Wat als de vingertjes ontstoken zijn?

Wanneer een vinger louter geïrriteerd is en niet geïnfecteerd, volstaat het om de vinger overdag 1 à 2 maal in te wrijven met een chloorhexidine zalf met daarrond een droog verband. Isobetadine mag je voor de leeftijd van 30 maanden niet gebruiken als ontsmettingsmiddel. Als de vinger na 1-2 dagen niet beter wordt, je etter ziet of je kind koorts maakt, raadpleeg dan de arts.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.