Schoenen voor peuters: tegenstribbelen

Peuters vinden het niet altijd leuk om schoenen aan te trekken. Waar kan je op letten om dit gemakkelijker te maken?

 

​Tegenstribbelen

Hoe raar je dit ook in de oren klinkt, in de leefwereld van een peuter is dit perfect te begrijpen. Schoenen vertegenwoordigen immers zowat alles waar een peuter een hekel aan heeft en bijgevolg zal hij er zich ook heftig tegen verzetten. Niet alleen wordt hij vastgehouden en wordt er voor hem iets gedaan wat hij liever zelf doet. Maar tevens voelt hij zich beperkt door ongemakkelijk zittende kleding. Dat samen met een flinke portie peuternegativisme maken schoentjes aandoen dikwijls één van de vervelendste karweitjes.

Ga voor eenvoudige kinderschoenen 

In de eerste plaats: veters. Strikken gaan het verstand van de peuter te boven en lossen bovendien erg makkelijk, waardoor ze een nieuwe bron van frustratie gaan vormen. Ook hoge schoenen, gespen en alle dingen die het instappen vermoeilijken zijn af te raden. Kies dus best voor instappers met klittenband of andere modellen waar het voetje makkelijk ingaat. Heb je een kindje dat zijn schoenen nogal makkelijk uitdoet, koop dan een model dat iets moeilijker uit te doen is.

Laat je peuter zelf proberen

Gemakkelijke schoenen kunnen zelfs peuters vaak alleen aantrekken (zet ze voor hem klaar met de juiste voet voor de juiste schoen). En zelfs al kan je peuter het nog niet dan kan je hem wel het klittenband laten vastmaken. Hierdoor krijgt schoenen aandoen iets van ‘een sport voor twee’ en neemt de kans op medewerking aanzienlijk toe. Als je peuter nog tegenstribbelt, blijf er hem dan ook op wijzen dat iedereen schoenen draagt. Leg uit dat we schoenen dragen om onze voeten schoon, warm en gezond te houden. Maar verwacht niet dat je redenering direct wordt aanvaard. 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.