Schoenen voor peuters

Eens je peuter stapt, begint de zoektocht naar goede schoenen in de juiste maat. Hoe pak je dit best aan?

Shoptips

Je peuter zal tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden zijn eerste stapjes zetten. Vanaf nu kan de ontdekkingstocht beginnen: meubels betasten, voorwerpen opnemen, klimmen en klauteren. Meteen duiken een aantal vragen bij je op: leert mijn kind het best stappen op schoenen? Hoe vind ik de juiste schoenen? Hoe weet ik welke maat te kopen? Kies ik best voor een duur merk en wat met tweedehands? Tijd voor een aantal nuttige shoptips:

  • Een peuter leert het best stappen op blote voeten. Trek je peuter bij de eerste stapjes dus niet onmiddellijk een paar schoentjes aan. 
  • Een bezoekje aan de schoenenwinkel plan je best in de namiddag. Net als bij volwassenen zijn de voetjes van een peuter aan het einde van de dag groter dan aan het begin.   
  • Eenmaal in de winkel, denk dan aan deze gouden regel: zorg ervoor dat de schoenen passen. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de schoenen die jonge kinderen dragen te klein zijn. 
  • Een kinderschoen die past is minstens 12 mm en maximum 17 mm groter dan de voet. Deze extra ruimte zorgt ervoor dat de tenen voldoende beweegruimte hebben. Voor nieuwe schoenen wordt 17 mm aanbevolen.
  • Ga er niet zomaar van uit dat de schoen zal passen omdat de maat klopt. Onderzoek heeft aangetoond dat de maten van kinderschoenen in vele gevallen niet kloppen. Een schoentje met maat 30 moet binnenin 20 centimeter ruimte hebben, maar dit is zelden het geval. Je past dus best grondig voor je overgaat tot een aankoop. Bovendien verschillen de maten vaak onderling afhankelijk van he merk.
  • De voetjes van jonge kinderen zijn nog erg flexibel. Ze zijn niet alleen groter aan het einde van de dag, ook de linker en rechter voet kunnen sterk verschillen in lengte. Passen doe je dus best aan beide voetjes!   
  • Jonge kinderen groeien erg snel. Je hebt als ouder al snel door dat, net zoals andere kledingstukken, ook schoenen heel snel te klein worden. Nu je gewapend bent met bovenstaande tips, kan je ervoor zorgen dat je kinderen hun schoenen extra lang kunnen dragen. De extra ruimte van 17 mm zorgt ervoor dat een nieuwe schoen 4 tot 5 maanden kan gedragen worden.

Trucjes

Er zijn een aantal trucjes om te weten of de schoen past.
 
  • De duimtest is veruit de meest bekende. Trek het schoentje aan, en laat je peuter rechtop staan. Plaats dan je duim tussen de tenen en de top van de schoen. Voor een perfect passende schoen moet je duim passen tussen het tipje van de langste teen en het uiterste van de schoen.
  • Met potlood en karton in de hand heb je onmiddellijk een tweede trucje vast om een passende schoen te vinden voor je peuter. Laat hem rechtop staan op blote voeten op een stuk karton, en maak met een potlood een afdruk rond de voet. Tel dan 12 mm bij de langste teen (17 mm voor een nieuwe schoen), knip het figuur uit en plaats het stuk karton in de schoen. Bij een perfect passende schoen zal het stuk karton passen, zonder te buigen.
  • Wil je echt zeker zijn van je aankoop? Neem de zool uit de schoen en laat je peuter erop staan. Meet de afstand tussen de langste teen en het puntje van de zool. Deze afstand moet minstens gelijk zijn aan 12 mm.

Vijf clichés

Tweedehands

Zeker bij jonge kinderen die snel groeien kan een tweedehands schoen een budgetvriendelijk alternatief zijn voor de nieuwe merkschoenen. Schoenen die al eens gedragen zijn hoeven niet af te doen in kwaliteit, maar vergen wel een grondige controle. Let op de stevigheid van de zolen en kijk of ze niet afgesleten zijn. 

Duur = beter?

Dure kinderschoenen en merkschoenen zijn niet noodzakelijk beter van kwaliteit. Onderzoek toonde aan dat ook hier de maten vaak niet blijken te kloppen. Passen is opnieuw sterk aan te raden. 

Sandalen en strandslippers

Vooral in de zomer zijn open schoenen erg populair. Met reden: ze zijn luchtig, zitten doorgaans erg gemakkelijk en ze zijn perfect mee te nemen op een uitstap. Omdat sandalen open zijn vooraan, oefenen ze bovendien geen druk uit op de teentjes van je peuter. Ook hier wordt aangeraden minstens 12 mm ruimte te laten vooraan. Door deze extra ruimte wordt vermeden dat de teentjes over de scherpe rand glijden tijdens het stappen. 

Het schoentje knelt 

Peuters geven zelf niet aan als hun schoentjes te klein zijn. Onderzoek toont aan dat ze het verschil niet voelen. Dit maakt het extra belangrijk voor ouders om bij elke aankoop te controleren of het schoentje goed past. 

Stevigheid boven alles?

Het is een aloud cliché dat het eerste paar schoenen voor je peuter stevig moet zijn om voldoende steun te geven. Onderzoekers tonen nu aan dat kinderschoenen net soepel moeten zijn. Soepele schoenen zorgen ervoor dat je peuter naar harte lust kan stappen en bewegen.

 

Bron:

“Kids: Healthy feet – healthy life” Research Team

Meer informatie op: www.kidsfeet.info

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.