Starten met zindelijkheidstraining

'Mijn zoontje is pas 2 jaar geworden. We willen graag starten met de zindelijkheidstraining, maar hoe begin je daar nu aan?'

 

​Begin met de zindelijkheidstraining wanneer er ook echt tijd is om daarmee bezig te zijn. Vaak is een vakantieperiode een ideaal moment om te starten. In deze rustige periode kan je je kind alle tijd geven. Haast en spoed is immers zelden goed!

Hoe ga je aan de slag?

Om te beginnen schaf je best een aangepast potje aan. Een gewone wc is meestal veel te hoog en te groot voor een peuter. Een goed potje biedt voldoende steun aan de rug en aan de voetjes van je kind, zodat het stabiel kan zitten. Eventueel kan je een kindertoiletbril op de wc plaatsen, in combinatie met een opstapje.

De zindelijkheidstraining houdt in dat je kind op vaste tijden naar het potje gestuurd wordt. Je kan beginnen ’s morgens en dan bijvoorbeeld om de twee uur. Je laat je kind eventjes op het potje zitten. Laat hem desnoods een boekje lezen om hem erop te houden. Als je kind dan iets op het potje gedaan heeft, prijs je hem met een complimentje. 

Opgelet. Het heeft geen zin om je kind langer dan vijf minuten op het potje te laten zitten. Wacht bijvoorbeeld niet tot er iets in het potje ligt. Het zal alleen maar frustratie opwekken als er niets komt en dat zal het leerproces niet bevorderen. Elk kind heeft een eigen tempo. Lukt het niet? Probeer het dan gewoon later opnieuw. 

Laat je kind zoveel mogelijk thuis rondlopen in de onderbroek of een dun shortje. Als het dan een ongelukje heeft, kan het er niet omheen. Als hij toch in de broek plast, zet je hem zo snel mogelijk op het potje. Zo leert je kind het verband te leggen tussen het plassen en het potje.

Stel je kind regelmatig de vraag of het een plasje moet doen. Zo krijgt je kind het signaal dat je bij een volle blaas best gaat plassen.

Hoe belonen?

Bij het toepassen van de zindelijkheidstraining is positieve ondersteuning van je kind heel belangrijk. Het geven van complimentjes als je kind op het potje heeft geplast, werkt beter dan boos worden als hij in de broek heeft geplast. Jonge kinderen zijn hier gevoelig voor en weten zelfs een uitgebreid applaus of het zingen van “hip hip hoera” zeker te appreciëren.

Je kan ook een beloningssysteem toepassen. Telkens er een plasje of ontlasting op het potje heeft plaatsgevonden, plak je een mooie sticker op een blad. Eventueel kan je nog een extra beloning voorop stellen als het stickerblad vol is geplakt (vb. een leuke gezinsuitstap).

Straffen is over het algemeen niet de juiste oplossing. Straf leidt tot extra spanning en vaak ook tot verzet en meer ongelukjes. En verzet is funest voor het zindelijk worden. Want alleen met de medewerking van je kind kan zindelijkheid bereikt worden.

Wat als je kind niet graag op het potje gaat?

Op het potje gaan kan beangstigend zijn voor jonge kinderen. Anderzijds kan je kind ook gewoon geen zin hebben om tijd te maken voor het potje. Hier kan je best toch wat stimuleren. Je kind moet leren er tijd voor te maken.

Wat als het niet lukt?

Is je kind nog niet geïnteresseerd of lukt het helemaal niet, stel dan alles nog wat uit en stel je kind gerust. Zindelijk worden is een proces waar je kind uiteraard door moet, maar op z’n eigen tempo en wanneer hij er zelf klaar voor is!

Wanneer het echt niet lijkt te lukken, kan je beter een pauze inlassen gedurende een bepaalde periode om na enige tijd met een frisse start te herbeginnen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.