Woordjes leren

Peuters leren heel snel heel veel woorden. Hun taal ontwikkelt aan een hoog tempo. Vanaf het eerste woordje kan je de taalontwikkeling stimuleren.

 

​Een beproefde methode is je kind woorden in de mond leggen. Wanneer je kind bijvoorbeeld zegt: “daar kip” kan je de zin aanvullen met “Daar zit inderdaad een kip en rond de kip liggen veren.”. Wanneer je deze techniek doorlopend toepast, zal je kind al snel veel meer gaan zeggen.

Kan ik ook al beginnen met moeilijkere woordjes?

Daarmee wacht je best tot hij 3 jaar is, maar waar je altijd dient naar te streven is duidelijkheid. Zeg zo duidelijk mogelijk wat je ziet. Wanneer je een man wil aanwijzen die in de tuin werkt, zeg je best niet alleen ‘kijk’ maar ‘Kijk, ik zie een man die in de tuin werkt.'. Geleidelijk aan kan je daarna ook de adjectieven hun intrede laten doen. ‘Het hondje van de buren’ wordt dan ‘het lieve bruine hondje van de aardige buren'.

Woordspelletjes

Eens je kindje eenvoudige zinnen aankan, kan je ook beginnen met samengestelde zinnen, onregelmatige werkwoorden, zinnen met meerdere aanwijzingen en de spelletjes die daarbij horen. Een leuk spelletjes is dat met het balletje en de schoendoos. Positioneer telkens het balletje op een andere plaats ten opzichte van de doos en vraag je peuter waar het balletje ligt. Op de doos, naast de doos, tegen de doos, in de doos: je zal zien dat je kind zich amuseert en er zich niet van bewust is op dat ogenblik met taal bezig te zijn. Daarnaast blijft voorlezen natuurlijk leuk voor elk kind.

Vragen stellen aan je kind

Blijf steeds vragen stellen. Vragen stellen is een heel effectieve manier om woordenschat op te bouwen. Stel daarbij dan wel vragen die de woordenschat van je kind uitdagen. Geen ‘ja of nee' vragen dus, maar vragen waarop het kind met een zin moet antwoorden. Kies bij je vraagstelling wel altijd thema’s die net gebeurd zijn, bezig zijn of in de zeer nabije toekomst zullen gebeuren. ‘Wat was je daarnet aan het doen in de zandbak?', ‘Wat ga je straks doen bij oma?’.

En wat met grammatica?

Jouw peuter zal, wat grammatica betreft, veel meer van jou leren dan van de opmerkingen die je hem maakt. Hou je zelf aan de regels en laat hem maar babbelen.   

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.