Brandwonden

Jaarlijks lopen in ons land ongeveer 5000 kinderen brandwonden op. Bij kinderen onder 6 jaar is het risico het grootst. De keuken en de badkamer zijn gevaarlijke plekken in het huis. De belangrijkste oorzaak van brandwonden bij kinderen zijn nog steeds hete dranken, maar ook bad- en doucheongevallen komen geregeld voor.

 

​Vermijd brandwonden in de badkamer

Water is onweerstaanbare speelpret voor een kind, op voorwaarde dat het water niet te warm is. Het huidje van een jong kind is immers dunner en kwetsbaarder. Als je je kind een badje geeft, let er dan op dat de temperatuur van het water niet te warm is (minder dan 37°C). Laat je kind nooit alleen als het in bad zit, ook niet als er gebeld of getelefoneerd wordt! Zorg ervoor dat je kind niet alleen de warmwaterkraan kan opendraaien. We raden ook aan om de temperatuur van het warm watercircuit te beperken door de boiler in te stellen op maximum 50°C.

Vermijd brandwonden in de keuken

De keuken staat vol gevaarlijke voorwerpen: fornuis, oven, warme vloeistoffen, enz. Dit maakt van deze plaats zeker geen geschikte speelruimte voor jonge kinderen. Een open keuken heeft tot gevolg dat kinderen veel makkelijker in en uit kunnen lopen, ook tijdens het koken. Voor jonge kinderen is dit zeker risicovol. Beter is het om tijdens het koken je peuter tijdelijk in de box te plaatsen. Dan kan je kind je nog steeds zien en je kan zelf met hem praten, maar de kans op ongelukjes wordt heel wat kleiner.

Wat mag je wel en niet doen bij brandwonden?

Er zijn eerste, tweede en derde graad brandwonden. Bij een eerste graad brandwonde is de huid nog heel, alleen rood en pijnlijk. Bij een tweede graad brandwonde is de huid rood, pijnlijk en met blaren. Bij een derde graad is de huid kreeftrood tot zwart en aanvankelijk nauwelijks pijnlijk.

Een eerste handeling bestaat erin de wonde gedurende minimaal 10 minuten af te koelen met lauw stromend water. Verwijder tijdens de koeling de kledij die niet aan de huid kleeft en dek de wonde steriel af. Bij lichte brandwonden breng je een zalf voor brandwonden aan, vooraleer een steriel verband op de wonde te leggen. Neem contact op met je huisarts als er een grote oppervlakte verbrand is, als er blaren zijn of als de huid er aangetast uitziet. Vooral brandwonden aan hoofd, hals, handen, voeten en geslachtsorganen moeten in het oog gehouden worden.

 

  • Verwijder geen dode huid.
  • Doorprik geen blaren.
  • Doe geen boter of ijs op de wonde.
  • Doe geen pleister op een brandwonde.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.