Tandenpoetsen

 Hoe maak je van het tandenpoetsen een dagelijkse, leuke gewoonte?

 

​Hoe vaak?

Tandenpoetsen is erg belangrijk. In feite zou je zelfs best tweemaal per dag de tanden van je peuter poetsen. Maak er een vast moment van in jullie ochtend- en avondroutine. Daarmee ben je al heel wat op weg. 

Hoe motiveer ik mijn kleuter de tanden te poetsen?

Probeer zelf het goede voorbeeld te geven. Poets zelf je tanden ook tweemaal per dag, bij voorkeur samen met je kind.

Maak er een spelletje van: trek gekke bekken in de spiegel, zing een liedje of zet muziek op. Als je ervoor zorgt dat het een liedje is dat twee minuten duurt, weet je meteen hoe lang er gepoetst moet worden. Je kan ook je peuter jouw tanden laten poetsen, waarna jij zijn tanden mag poetsen. Maak er in elk geval een ritueel van, dat steeds op dezelfde manier begint en eindigt, zo wordt het voor peuters iets onmisbaar. 

Misschien vind je in de bibliotheek wel een boekje over tandenpoetsen. Gebruik dat om het tandenpoetsen weer in te voeren en leuk te maken. Lees het boekje eventueel samen met je kind tijdens het tandenpoetsen. 

Kinderen doen ook graag alles zelf. Laat ze zelf tandpasta opdoen. Laat ze even zelf poetsen. Poets wel steeds na, zelfs tot een leeftijd van 10 jaar kunnen kinderen nog niet genoeg hun tanden zelf poetsen. 

Eventueel kan je ook je toevlucht nemen tot leuke gadgets. Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen of koop een elektrische tandenborstel. Er bestaan zelfs tandenborstels die muziek of licht maken.

Anna poetst haar tanden: een kinderboek over tanden poetsen

Een vrolijk verhaal, met een aanstekelijk liedje dat tanden poetsen leuk maakt. Met extra informatief luik voor (groot)ouders over goede tandverzorging bij peuters, en een poetskalender om te kleuren!

Anna is moe, ze gaat naar bed. Maar eerst moet ze haar tanden nog poetsen.

Anna pakt haar tandenborstel en mama doet er een klein beetje peutertandpasta op. Dan kan het poetsen beginnen …

ANNA POETST HAAR TANDEN kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij Clavis.

Anna poetst haar tanden kost 11 euro (plus port- en administratiekosten). Bestellen?
Klik hier.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.