Zweetblaasjes

'Mijn dochter is anderhalf jaar oud en heeft zweetblaasjes. Ik vind hier moeilijk informatie over. Bijvoorbeeld hoe ontstaan ze, wat kan je er tegen doen, hoe lang duurt de uitslag, … Kunnen jullie mij meer informatie bezorgen?'

 

Zweetblaasjes komen - zoals de naam het verraad - van zweet. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere, en daar kan je spijtig genoeg niets aan veranderen. Wat je wel kan doen is proberen de oorzaak van het zweten weg te nemen. Zodra je kindje minder zweet, zal de uitslag ook verminderen.

Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is (18°C - 20°C is ideaal). Gebruik zoveel mogelijk ademende en natuurlijke stoffen, zowel voor haar kledij als voor haar lakentjes. Let ook op de materialen en stoffen die je gebruikt op andere plaatsen, bijvoorbeeld de autostoel. Probeer uit te zoeken in welke situaties je kindje het meeste last heeft van zweten en probeer die situaties aan te pakken. Bijvoorbeeld: als het buiten koud is, zorg dan dat ze haar dikke winterjas, sjaal, handschoenen, pull, ... meteen uit doet wanneer ze binnen rondloopt.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede lichaamshygiëne. Je kan eventueel een aangepaste zeep gebruiken, vraag hiervoor raad aan je apotheker. 

Zorg dat je je dochter vlak na het badje goed afdroogt. Laat haar niet in een vochtige badjas rondlopen en zorg dat ze meteen droge kledij aantrekt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.